Според комисаря по труда и социалните права Никола Шмид животът на сезонните работници в ЕС се превърнал в кошмар заради коронавируса и затварянето на границите.

"Европейската комисия не е инспекция по труда, нито полиция", каза днес Шмид. Мерките се въвеждат от държавите и Комисия не може данаправи нищо, освен да излезе с поредните насоки и да препоръча на държавите да спазват принципа на свободното движение на работниците. От началото на пандемията от коронавирус стотици хиляди работници, най-вече от Източна Европа, не могат да стигнат до държавите, в които работят заради затворените граници.

Еврокомисията веднъж вече излезе с препоръки, че на сезонните работници трябва да се гарантира свободно движение в условията на пандемия, също както и на медицинските лица и тези, които са пряко свързани с борбата с COVID-19. Сега Брюксел готви поредните препоръки, но от самите държави зависи дали ще ги изпълняват.

Европейската комисия ще следи за ситуацията със сезонните работници, защото според комисар Шмид не не нормално хората да не могат да упражняват своите основни права.

"Как стана така, че тази фантастична свобода - свободата на движение в Европа, се превърна в кошмар за стотици хиляди работници, които нормално имат абсолютно същите права, както и националните работници. Ние затворихме очите си за тях, игнорирахме ги и пандемията ни отвори очите", каза еврокомисарят по въпросите на труда и социалните права.

Повече 17 милиона души в ЕС работят в друга държава на съюза. Само в Белгия всяка година селскостопанските производители ползват услугите на над 60 000 сезонни работници. Повечето от тях идват от Полша, Румъния и България.

Въпреки че Европейската комисия прие в края на март правила за свободното движение на сезонните работници в Европейския съюз в условията на пандемия, стотици хиляди хора от Източна Европа не биват допускани в държавите, в които работят и остават лишени от доходи месеци наред.

Еврокомисията призова при отварянето на границите сезонните работници да се ползват с приоритет и да няма дискриминация на базата на това от коя държавата идват те.