Опасенията от напускане на еврозоната на най-задлъжнелите заради коронавируса страни може да се засилят на пазарите, ако не бъдат взети мерки за ограничаване на дълговото бреме. Това предупреди днес Европейската централна банка (ЕЦБ) в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност, цитиран от Франс прес.

Според финансовата институция нивата на задлъжнялост в страните от еврозоната се очаква да нараснат значително - между 7 и 22 процентни пункта - през 2020 година, с което съотношението на дълговете спрямо БВП в зоната ще скочи от средно 86 на сто през 2019 година до 103 на сто през 2020 година.

В нормална обстановка максималният предел на държавния дълг за еврозоната е 60 процента от БВП. Това правило, залегнало в Пакта за стабилност, беше временно отменено заради пандемията.

Европейските страни бяха тежко засегнати след два месеца социална изолация, забавила темпа на икономиката. През последните седмици те обявиха програми за помощ, възлизащи на стотици милиарди евро, които ще бъдат финансирани чрез заеми.

ЕЦБ не поставя под въпрос тези планове за помощ. Тя признава, че без тези мерки икономическата цена и отражението върху пазарите би било най-вероятно по-тежко.

Едновременно с това паричната институция също предоставя мащабна помощ за борба с пандемията. ЕЦБ реши да увеличи изкупуването на държавни облигации и да приложи спешен план на стойност над 1 трилион евро само за 2020 година.

Това позволи да се попречи на увеличаването на спредовете по държавните облигации в еврозоната между референтните германски лихви и други страни като например Италия.

ЕЦБ предупреждава, че по-продължително от очакваното свиване на икономиката в еврозоната ще насочи дела на дълга към БВП по непоносима траектория в задлъжнелите страни.

Съпътстваща опасност са затрудненията, срещани от тези страни да се финансират на пазара, ако инвеститорите решат, че поносимостта на държавния им дълг се влошава и заради това поискат по-голяма доходност.

Докладът на ЕЦБ е публикуван преди утре Европейската комисия да да предложи план за възстановяване на икономиката на стойност до 1 трилион евро за преодоляване на последиците от кризата с коронавируса.

Преговорите се очертават трудни: Париж и Берлин защитават плана си за избягване на силен скок на лихвите по италианските и испанските облигации благодарение на европейски заем, докато четири страни, сред които Австрия и Нидерландия, са категорично против обединяване на дълга на европейско ниво.