Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия са внесли контрапредложение на френско-германската инициатива за възстановителен план на Европейския съюз срещу коронавируса, предадоха ДПА и Ройтерс.

Четирите фискално консервативни страни, които медии определиха като "пестеливата четворка" в ЕС, подкрепят идеята за уникален спешен фонд за укрепване на икономиката на ЕС.

Тези четири страни обаче смятат за особено важно държавите да ограничат тази спешна помощ до две години. Ограничението става ясно от днешно изявление на австрийското канцлерство.

В алтернативното предложение, което е обявявано вече няколко пъти, четирите страни дават да се разбере и, че те няма да се съгласят на обединяване на дълга и увеличение на общностния бюджет (който да гарантира евентуални емисии съвместни облигации).

Неотдавна германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха възстановителен план за 500 милиарда евро, който да бъде задействан след коронавирусната пандемия.

Идеята е парите да бъдат набирани от Европейската комисия като заеми на капиталовите пазари и предоставяни под формата на грантове през бюджета на ЕС.

"Пестеливата четворка" в ЕС - Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия - е против грантовете, призовавайки вместо това за отпускане на кредити.

Италия определи контрапредложението като "отбранително и неуместно", допълва ДПА.

Да припомним, че четирите страни са категорично против отпускането на т.нар. корона облигации (споменатите съвместни ценни книжа), за каквито настояват Италия, Испания, Португалия, подкрепени от Франция.

Европейската комисия ще представи своето предложение за възстановителен план на 27 май. Брюксел вече предупреди, че няма да приеме в този му вид френско-германската идея за създаване на фонд от 500 милиарда евро за бюджетни разходи, а че ще обмисли отпускането на заеми и на субсидии.