Дания е изправена пред най-голямото свиване на икономиката си от Втората световна война тази година заради ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса, съобщи днес финансовото министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Ситуацията е сериозна. Кризата с коронавируса вероятно ще засегне датската икономика през идните няколко години. Ние обаче поставихме основите на път за излизане от кризата и вече направихме първите важни стъкти, посочи в изявление финансовият министър Николай Вамен.

През април Вамен каза, че Дания се сблъсква с една от "най-тъмните" глави в историята си, а правителството прогнозира свиване на икономиката тази година с между 3 и 6 процента.

Сега финансовото министерство очаква икономиката да спадне с 5,3 на сто тази година, докато преди коронавируса очакванията бяха за растеж от 1,5 на сто.

За сравнение икономиката на еврозоната ще се свие със 7,5 процента тази година според анкетирани от Ройтерс икономисти.

През финансовата криза 2009 година датската икономика се сви с 4,9 процента.

Догодина се очаква растеж от около 4 на сто спрямо прогнозираните през декември 1,4 на сто.

Дания инжектира в икономиката си над 300 милиарда крони под формата на спасителни финансови пакети, включващи удължаване на плащането на данъците и преки субсидии.

Временните спасителни пакети трябва постепенно да бъдат спрени и заменени с умни инвестиции и инициативи, за да се даде тласък на икономическата активност, отбелязва Вамен.

Вчера финансовото министерство утрои очакванията си за вътрешните финансови нужди за 2020 година и сега цели да вземе заеми за 294 милиарда крони главно за финансиране на растежа на фискалните разходи.

Дания бе сред първите страни, които въведоха строги ограничения срещу коронавиаруса през март и бе една от първите, които започнаха да се отварят след успешното справяне с ограничаването на Ковид-19.