Основните очаквания на бизнеса към редовното правителство са свързани с общите ни приоритети като работодатели - ускорени действия за влизане в еврозоната и Шенген. Това каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев. На първо място, трябва да сложим очакването да има редовен бюджет, може би ще удължат удължителния закон, но това не може да продължава повече от два-три месеца, след което трябва да имаме редовен, допълни той.

Дивидентите от държавните дружества не трябва да са по-малко от 80 на сто

Според председателя на БСК новият бюджет трябва да бъде изготвен в посока, която максимално да ни доближи до критериите от Маастрихт, да има мерки за намаляване на дефицита и инфлацията, което включва и реформа в администрацията, чийто брой да отговаря на последните данни за броя на населението. Бюджетът трябва да е с 3 процента дефицит, да има намаляване на размера на капиталовите разходи, които не може да бъдат извършени в оставащото малко време до края на годината, а дивидентите от държавните дружества, които трябва да влязат в бюджета, не трябва да са по-малко от 80 на сто, а не както се предлагаше - 50 процента. Не е необходимо да са 100 процента, за да могат и тези дружества да правят някакви инвестиционни политики и да се модернизират, каза Митрев.

Сред другите важни задачи пред новия редовен кабинет Митрев посочи стимулирането на вътрешните и външните инвестиции, като се покаже на предприемачите, че България може да е добро място за вложения, с добра бизнес среда, с намалени регулации и административна тежест, с партньорство и диалог между бизнеса и институциите, за да може страната да постигне важните цели в най-близко бъдеще. Последната политическа дестабилизация и скандали не стимулират инвеститорите, смята председателят на БСК. Най-важното за инвестициите е да има сигурност и предвидимост. С публичните скандали от последно време такива едва ли се виждат и най-важната задача на държавата трябва да е насочена към предприемане на такива реформи, така че всеки, който иска да влага у нас, да бъде убеден, че никой няма да му вземе бизнеса, че няма да има административен и регулаторен натиск, допълни той.

Първите законопроекти, които трябва да бъдат приети, са законите, които ще гарантират максимално приближаването ни до еврозоната

За бизнеса от особена важност е и законодателството, което ни ангажира с членството в еврозоната. Освен Закона за държавния бюджет, първите законопроекти, които трябва да бъдат приети, са законите, които ще гарантират максимално приближаването ни до еврозоната, каза Митрев. Същевременно, председателят на БСК акцентира и върху важността да бъдат приети и онези закони, които са обвързани с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, като целта е създаването на подходяща правна среда, която да гарантира, че тези средства ще бъдат използвани максимално ефективно и всеки един инвестиран лев от тях ще доведе до няколко лева в бюджета на държавата и в портфейлите на българските граждани.

Компенсациите за бизнеса заради цените на тока да останат за определени случаи

Въпреки че според Митрев в момента не се налага компенсиране на бизнеса заради цените на електроенергията, "би било хубаво тази предпазна мярка да съществува за случаите, при които отново имаме ескалация на цената на електрическата енергия". Нашите очаквания са за по-високо потребление, особено в месеците юли и август, което е възможно да доведе до по-голямо търсене, и съответно - до много по-високи цени, аргументира се Митрев. По думите му, хубаво е този механизъм, поне в такива случаи - ако средномесечната цена скочи над 200 лева за мегаватчас, да бъде налице като възможност. Никой не иска подпомагане, стига цената практически да бъде достъпна, допълни председателят на БСК. Според него, за да не се стига до компенсации, този проблем може да бъде решен с промяна в законодателството, като се възстанови възможността голяма част от бизнес операторите да могат да сключват дългосрочни договори за покупка на електрическа енергия, като нейната цена вече ще се определя на договорна база.

Инфлацията в страната по естествени причини ще намалее

Според Митрев инфлацията в страната по естествени причини ще намалее, стига да няма някакви допълнителни усложнения с войната в Украйна или отново нарушени вериги на доставки. Сега излизат плодовете и зеленчуците, като разходите за отглеждането им намаляват, защото вече не говорим за оранжерийна продукция, коментира Митрев евентуалните мерки на новия кабинет за овладяване на инфлацията. Инфлацията не дойде за месец-два и е трудно да си отиде за толкова кратко време, но тенденцията ще бъде към намаляването й, посочи още председателят на БСК.

Хубавото е, че се избегна голямо присъствие на политическите лица в новия кабинет

"Познавам голяма част от номинираните за министри в новия редовен кабинет, друга не познавам. Хубавото е, че се избегна голямо присъствие на политическите лица. Това са други хора, повече от тях със съответната експертиза в областта си, да се надяваме, че ще оправдаят очакванията на всички български граждани", коментира председателят на БСК състава на новия Министерски съвет. В процеса на работа ще видим какви министри имаме и какъв кабинет, заяви Митрев. Ако новият екип работи в диалог с бизнеса, не виждам причини да имаме притеснения, ако това не се случи и се правят неща в ущърб на бизнес операторите, ще реагираме първи, предупреди председателят на БСК.