Руският парламент прие днес пакет от закони за противодействие на ефекта върху икономиката на страната от западните санкции, въведени след инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

Текстът, публикуван на сайта на руската Държавна дума, цели да засили стабилността на руската икономика, както и да защити гражданите от санкциите.

Западът прие безпрецедентни санкции срещу Русия, което предизвика рязък спад на руската рубла и масово изтегляне на чуждестранни компании от страната, както и до редица други катастрофални ефекти за руската икономика.

Законите дават възможност на правителството да увеличава пенсиите и минималните заплати при необходимост.

Възможно е да бъде въведен и мораториум върху проверките на малките и средни предприятия (МСП) за 2022 година до края на 2024 година в компютърно-технологичния сектор. Текстът въвежда и опростена система за закупуване на медикаменти и разширен лекарствен списък.

Този пакет предвижда опростена процедура за обратно изкупуване на акции от предприятията. Тъй като котировките на руските компании силно се обезцениха и дори има сведени до нула, това би им позволило да купуват на ниски цени, за да се консолидират.

Законът предвижда също замразяване на изплащането на дългове от граждани и МСП през 2022 година - мярка, която беше въведена в началото на пандемията от коронавируса.

Предвидено е и продължение на действащата от няколко години капиталова амнистия, позволяваща на руснаците да връщат в страната стоки и капитали, държани в чужбина, без опасност да бъдат преследвани.

Наредба позволява на компаниите да променят кандидатурите за управителните си съвети - мярка, която навежда на мисълта за чужденците в консултативните органи на много от големите руски групи.

На журналистически въпрос днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че "икономиката вече се намира в агресивна среда".

"Икономиката засяга всички нас, засяга благоденствието на всички граждани, а ударите, насочени срещу нашата икономика трябва да бъдат смекчени и намалени. Върху това се съсредоточават занапред правителството и президентът", допълни той.