Ръководителката на Европейската централна банка (ЕБЦ) Кристин Лагард заяви пред европейските лидери днес, че пандемията от коронавирус може да намали с 15 процента техния брутен вътрешен продукт, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източник.

На въпрос за коментарите на Лагард на видеоконферентната среща на лидерите на 27-те страни членки на ЕС, които обсъждат икономическото възстановяване от пандемията, източникът посочи, че шефката на ЕЦБ е дала мрачна прогноза за спад в порядъка между 5 и 15 процента.

Тя е казала, че при най-лошия сценарий свиването на икономиката може да бъде 15 процента, а при средно тежкия сценарий - 9 процента.

Източници от ЕС съобщиха още, че Лагард е предупредила европейските лидери, че фискалният им отговор на коронавируса може да е прекалено незначителен и прекалено закъснял.

Тя ги е призовала бързо да бъде създаден силен и гъвкав фонд за възстановяване, който да гарантира, че всички европейски правителства ще могат да отговорят на финансовите предизвикателства на възстановяването.