Стимулиращите програми трябва да бъдат изготвени по такъв начин, че да доведат до възстановяването на една по-зелена глобална икономика. Това обяви днес в Женева Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от ДПА и БТА.

Организацията, която е част от структурата на ООН, отбеляза, че кризата с коронавируса може временно да намали емисиите на газове с парников ефект, но подчерта, че това не може да замести усилията по ограничаване на глобалното затопляне.

"Предишните икономически кризи често бяха последвани от възстановяване, свързано с много по-голям растеж на емисиите, отколкото преди кризата", отбеляза СМО в изявление по случай Деня на Земята.

"Трябва да покажем същата решителност и единство срещу климатичните промени, както и срещу (свързаното с коронавируса заболяване) COVID-19", заяви генералният секретар на организацията Петери Таалас.

"Трябва да изгладим кривата и на пандемията, и на климатичните промени", добави той.

Според СМО пандемията утежнява съществуващите проблеми с климата.

За връзката пандемия и климатични промени говори и изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Нека да не попадаме в капана да си помислим, че Зеленият пакт е лукс, който не можем да си позволим по време на тази криза", изтъкна пред Европейския парламент вчера Тимерманс, който ръководи стратегията за борба с климатичните промени.

"Не искам да създавам впечатлението, че вниманието ми е толкова съсредоточено към Зеления пакт, че не виждам какво става около нас", увери той евродепутатите от комисията по околна среда на телеконферентно заседание.

Парадоксът е, че би било неизпълнение на нашия дълг, ако не направим връзка между двете и не кажем ясно, че ако искаме да излезем по-силни, обърнати към бъдещето, трябва непременно да извършим преобразуването към по-зелено общество, коментира Тимерманс.

Някои ръководители в ЕС, сред които чешкият премиер Андрей Бабиш, поискаха съюзът да се откаже от климатичните си амбиции, за да се впусне в безусловно възстановяване на икономиката от пандемията, припомня АФП.