Европейският съюз обсъжда как да прекрати отношенията си с руската ядрена енергетика и конкретно с "Росатом". Ройтерс хвърля светлина на дискусиите с публикувана за пръв път информация от заседание, провело се в средата на март. 

От друга страна, германски министър смята, че онези държави, които получават руско ядрено гориво, трябва да бъдат санкционирани. 

Ядрените реактори в Унгария, България, Словакия, Чешката република и Финландия зависят от произведеното в Русия гориво, а Франция разчита на Русия за преработката на уран.

Новият опит на Литва 

Литва за пореден път настоя Европейският съюз да наложи санкции на руската ядрена енергийна индустрия, като предложението й е да се действа по "Модела на лука" -  известна метафора за слоевете в компютърните системи (виж по-долу). Идеята е да се допуснат изключения за страни като Унгария и двегодишен период за постепенно приключване на действащите договори, предаде Ройтерс, която се позова на документ, с който разполага. 

За разлика от подобни, по-ранни предложения на ястребите в ЕС, последният план от Вилнюс включва нюансиран подход, очевиден опит да се спечелят скептиците в Будапеща и другаде, коментира агенцията.

"Предлага се въвеждането на индивидуални ограничителни мерки за "Росатом"", се казва в предложението от 17 март, което не е публикувано досега.

"Освен това е целесъобразно да се въведе дерогация, въз основа на която операции, договори или други споразумения, сключени с "Росатом", могат да бъдат изпълнявани за определен период от време, което да позволи на държавите членки на Европейския съюз да завършат изпълнението на тези договори или други споразумения."

Документът предлага такава дерогация за две години.

ЕС наложи наскоро 10-ия си пакет санкции срещу Русия, откакто тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г., но търговията за стотици милиони евро с руската ядрена енергийна индустрия не е пряко засегната.

Всички страни от ЕС трябва да се съгласят, за да бъдат наложени нови санкции, а Будапеща - където "Росатом" трябва да разшири атомната електроцентрала "Пакш" (с нови два реактора) - обеща да се противопостави на всякакви ограничения върху руската ядрена енергийна индустрия.

Същата позиция изрази и президентът Румен Радев преди последното заседание на Европейския съвет. 

Предложението на Литва съдържа и по-голямо изключение за Унгария - до девет години за "Пакш".

Ако бъдат задействани такива санкции, то те биха забранили нови инвестиции в гражданския сектор на ядрената енергетика на Русия, биха осуетили сключването на нови споразумения за сътрудничество с "Росатом" и биха прекратили вноса на обогатен уран от Русия - тук може да се допусне право на изключение за Франция и други страни, които имат действащи договори за такъв внос.

Ройтерс споделя подробности за предложението под заглавие "Моделът на лука"*.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис представи предложението си при пристигането си за разговори със своите колеги от ЕС в Брюксел на 20 март. По думите му планът е да се приложи "Моделът на лука".

"Това означава, че има много слоеве, от които да избирате. Можем да отделим всички онези, за които не можем... да се съгласим", каза той пред репортери.

"Но все пак има неща, които можем да санкционираме, когато става дума за членове на борда (има предвид държавите членки), може да са нови договори, може да са много неща, като се вземат предвид онези държави, които имат съществуващи договори и съществуващи проекти, които трябва да бъдат защитени."

Унгария не е коментирала предложението, но двама френски дипломатически източника предполагат, че подобен подход на парче може да бъде приет от Париж.

"Ако натискът върху "Росатом" се увеличи, не мисля, че Франция ще бъде последната на барикадата", каза един от източниците. "Има френски фирми, които работят с "Росатом"... но ако трябва да намерим алтернативно решение, тогава ще го намерим."

Вторият френски дипломат каза, че всички ядрени санкции срещу Русия ще трябва да бъдат тясно фокусирани върху конкретни лица, вместо да приемат формата на по-широки секторни ограничения. Дипломатът даде пример с руски служители, които наблюдават закъсалата Запорожка ядрена централа в Украйна.

Вносът в ЕС на продукти на руската ядрена промишленост възлиза на близо 750 милиона евро (820 милиона долара) през 2022 г., според Евростат. Ядрената агенция на ЕС Евратом заяви, че Русия е осигурила една пета от урана, използван от енергийните предприятия в ЕС през 2021 г., според последните налични данни, както и една четвърт от услугите по преобразуване (първият етап на преробатката преди обогатяването) и една трета от услугите по обогатяване.

Евратом съобщи, че делът на Русия на пазара на ЕС може да се е увеличил през 2022 г., тъй като комуналните услуги със съществуващи договори са ускорили доставките, за да смекчат краткосрочните рискове след инвазията в Украйна.

Френското министерство на енергетиката оспори части от неотдавнашен доклад на Грийнпийс, в който се казва, че Париж рязко е увеличил вноса на обогатен уран от Русия от началото на войната.

"Бъдещата зависимост от Русия в ядрения горивен цикъл зависи от инвестициите в "глобалния Запад", отбеляза Евратом пред Ройтерс. И посочва зависимите държави членки, които изброихме в началото. Ще ги повторим: Унгария, България, Словакия, Чехия, Финландия и Франция. 

Санкции за онези, които разчитат на "Росатом" все още

Страните, които получават уран (ядрено гориво) от Русия за своите атомни електроцентрали, трябва да бъдат изправени пред санкции, каза германският министър на икономиката Роберт Хабек на връщане от двудневно посещение в Киев, предаде ДПА, цитирана от БТА. По време на разговорите му в Украйна основен въпрос, по думите му, е била "доставката на уран за ядрени горивни пръти за Европа от Русия".

Германският икономически министър беше попитан от украински официални лица защо закупуването на руски уран все още не е забранено от Запада, въпреки множеството икономически санкции срещу Москва вследствие на войната в Украйна. "Мисля, че няма задоволителен отговор на този въпрос към момента", каза той пред репортери. В един момент обаче това трябва да се случи, "дори ако това означава нова "настройка" за страните, които все още зареждат атомните си електроцентрали с руски уран. Тези последващи действия "ми се струват разумни", допълни Хабек.

*Лученият модел (onion model) се използва като метафора за сложната структура на информационните системи. Такава система е разделена на слоеве, за да бъде по-лесна за усвояване. Прост пример са слоевете програма, операционна система и хардуер. След това всеки от тези слоеве може да бъде разделен на подслоеве.