Министърът на енергетиката Росен Христов коментира предупреждението на президента Румен Радев отпреди ден, заявено на срещата на евролидерите, че ще наложим ядрено вето, ако се наложи и такива санкции бъдат въведени.

"Ако ние трябва да си разрушим индустрията и енергетиката, за да направим драскотина на руската икономика, естествено че няма как да го допуснем", каза Росен Христов. "АЕЦ "Козлодуй" произвежда 1/3 от електричеството в България и е с най-ниска себестойност. Тоест, застрашаването на този обект ще има мащабни вреди и върху цялата икономика и българските граждани", категоричен беше министърът в интервю по БНТ.

Той вярва, че няма да се стигне до такива санкции, които биха нанесли такъв ущърб на европейска държава. Росен Христов напомни: "Логиката на санкциите е, че трябва да наказват този, за когото са предназначени".

"България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика. Затова, ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето", заяви преди ден президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Европейския съвет.

Министърът на енергетиката уточни, че в момента нямаме проблем с отработеното ядрено гориво от АЕЦ и в близките 50 години имаме къде да го складираме.

"Ние и в момента не го изнасяме това гориво", каза още Христов по повод опасенията, че след споразумението с "Уестингхаус" ще трябва да го складираме на българска територия.

Русия е поискала неустойки за прекъснатия договор с "Газпром" и прекратените плащания по него, съобщи още министърът.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол", коментира Росен Христов.

Министърът допусна, че е възможно да има и още повдигнати обвинения заради ощетяването на "Булгаргаз" с 88 милиона, след като предшественикът му Александър Николов вече се сдоби с прокурорско обвинение. Росен Христов коментира, че не желае да се меси с коментари по разследването.

"Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и "Булгаргаз" е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти".

Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той.

Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.

"И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове", коментира министърът.

Христов каза още, че по време на четворната коалиция "Булгаргаз" е купувал синьо гориво без сертификат за произход. За пореден път министърът повтори, че по времето на премиера Кирил Петков е бил купуван оскъпен от посредници руски газ. В момента, по думите на Христов, всяко количество газ се купува чрез тръжни процедури и изискване за сертификат за произход.

"За 2023 доставките са осигурени - всички количества на една конкурентна цена. В близките дни обявяваме дългосрочни търгове за доставка на втечнен газ, вече има гарантирани слотове", обобщи още Росен Христов.