Европейските депутати и страните членки на ЕС постигнаха снощи политическо споразумение за засилване на данъчната прозрачност на мултинационалните компании, предаде Ройтерс.

Преговарящите се разбраха за правила, които да принудят големите компании да разкриват какви са приходите им и какви данъци плащат в 27-членния съюз и колко в страни, определяни от ЕС като данъчни убежища.

Новият закон, предложен от Европейската комисия през 2016 година, е част от усилията на Евросъюза да се справи с избягването на данъци от големи международни компании в момент, когато ЕС изпитва остра необходимост от ликвидности, за да финансира възстановяването на икономиката след пандемията от COVID-19.

Според новия закон мултинационалните компании с годишен оборот над 750 милиона евро (916 милиона долара) през две последователни години ще трябва да декларират печалбите, данъците и броя на служителите си в страни от ЕС и в страни от списъка на ЕС с юрисдикции, които не сътрудничат в данъчната сфера.

Данните за платени данъци в страни извън ЕС и които не са в черния списък за данъчните убежища ще бъдат представяни в обобщен вид, тъй като правителствата от ЕС не се съгласиха на по-подробни разбивки по държави.

Споразумението трябва да бъде одобрено официално от евродепутатите на пленарно заседание и от Европейския съвет.

То беше постигнато в момент, когато отново на дневен ред са дискусиите в ОИСР за данъчно облагане на печалбите на многонационалните компании след предложението на президента на САЩ Джо Байдън за въвеждане на минимална ставка от 15 процента, отбелязва АФП.

"В момент, когато нашите съграждани се мъчат да превъзмогнат ефектите от пандемията, сега е по-жизненоважно от всякога да се изисква истинска финансова прозрачност", коментира португалският министър на икономиката Педру Сиза Виейра, чиято страна е ротационен председател на ЕС. По думите му ЕС губи постъпления от 50 милиарда евро годишно заради избягване на данъци.

Според изследователската група Tax Justice Network страните от ЕС са отговорни за 36 процента от загубите от данъчни постъпления в световен план, което струва на страните по света над 154 милиарда долара загуби, тъй като печалбите се прехвърлят в юрисдикции с ниски корпоративни данъци като Ирландия, Люксембург и Нидерландия.