Международният валутен фонд (МВФ) приветства американското предложение за световен корпоративен данък от най-малко 15 процента върху печалбите на мултинационалните компании, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според фонда това ще позволи на страните да инвестират повече в основни сфери като образование, здравеопазване и инфраструктури.

"Имаше предложение за данък, достигащ 21 на сто. Този процент би трябвало да е по-нисък", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в интервю за в. "Вашингтон пост". По думите й, всяка ставка, по-висока от сегашните 10 на сто и дори по-малко в някои страни, би била ползотворна.

Георгиева припомни, че фондът отдавна подкрепя такова облагане в световен мащаб.

"Защо? Защото няма нивелиране отдолу и стремежът към избягване на данъци е по-малък, това означава повече пари в държавните хазни за инвестиции в образование и здравеопазване, в инфраструктури, в цифровизация, всички полезни сфери, в които трябва да инвестираме повече", допълни Георгиева.

Ръководителят на МВФ обаче призна, че налагането на такъв данък е особено сложно, тъй като е необходимо да се постигне консенсус по "идеалната точка", тази, която ще бъде благоприятна за световната икономика, като в същото време удовлетворява данъчните власти във всяка страна.

Идеята за световен данък върху печалбата на мултинационалните компании се появи отдавна, като първото споразумение за такава инициатива беше обявено през 2015 година в Лима от ОИСР по време на есенните срещи на МВФ.

Преговорите продължават под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Администрацията на Тръмп до голяма степен блокира този процес, припомня АФП.

Но администрацията на демократите в САЩ изглежда иска да даде тласък на преговорите. Миналата седмица американският министър на финансите Джанет Йелън заяви, че подкрепя данъчна ставка от най-малко 15 на сто.

Този данък ще бъде разискван тази и идната седмица на срещи на министрите на финансите.

Кристалина Георгиева днес изтъкна сложността на въпроса, тъй като щом бъде определен подходящ процент, остава той да бъде приложен и да се събират парите.