Турската централна банка понижи с един процент - до 15% основния си лихвен процент, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

На заседание на Съвета по парична политика днес е взето решение за понижаване на едноседмичната репо лихва със сто базисни пункта до 15 процента, съобщи финансовата институция.

В изказване вчера - в ден, в който турската лира стигна ново дъно, президентът Реджеп Тайип Ердоган се закани да продължи борбата с високите лихви и инфлацията в страната, като подчерта, че не може да бъде "на един и същи път с някого, който защитава лихвите".

"Лихвата е причината, инфлацията е следствието. Ние ще премахнем това бреме с лихвите от гърба на народа", заяви Ердоган на заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.

"Да извиняват онези от нашите приятели, с които вървим заедно, които защитават лихвите. На този път аз не мога, няма да бъда заедно с хора, които защитават лихвите", добави Ердоган.

Президентът, който постоянно настоява за намаляване на лихвените проценти, смени трима управители на централната банка в рамките на две години.

На предишното си заседание на 21 октомври Съветът по парична политика на централната банка понижи на 16 процента основния си лихвен процент.

Опозицията набира сила

Лидерите на двете водещи опозиционни политически сили в Турция - Народнорепубликанската партия и Добра партия, Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер, призоваха президента Реджеп Тайип Ердоган незабавно да насрочи предсрочни избори, предаде за БТА Нахиде Дениз.

На съвместна пресконференция двамата лидери, чиито партии формират опозиционна коалиция, наречена Народен алианс, заявиха, че кризата, в която се намира страната, се дължи на несправяне на президента със ситуацията.

"Турската лира достигна дъното, кухните са обхванати от пожара на скъпотията. Няма орган, който да намери разрешение", заяви Кълъчдароглу.

По думите му Централната банка, чиято задача е да осигури финансова стабилност, е изчерпала резервите си поради лошото ръководство и не може да спре девалвацията.

"Гражданите са принудени да плащат сметката за лошото управление. А онези в сарая /има се предвид президентският дворец/ си гледат кефа. Настояваме, призоваваме да намерят разрешение, но все едно, че говорим на стената", заяви Кълъчдароглу. "Призовавам ясно и открито президента Ердоган - като не можеш да управляваш, недей повече да натоварваш народа, той не може да понесе повече от това. Незабавно трябва да се насрочат общи избори", добави той.

Лидерката на Добра партия Мерал Акшенер акцентира върху ширещата се безработица специално сред младите хора, които по думите й търсят начини да напуснат страната.

"Икономическата ситуация в страната се влошава все повече, бедността вече е проблем. Слабата икономика е риск за сигурността на държавата. Единственият изход са общи избори, незабавно," заяви Акшенер.