В четвъртък депутатите от Европейския парламент одобриха увеличаване на вноса на говеждо месо от САЩ, като тяхното решение вероятно ще намали трансатлантическото търговско напрежение, предаде Ройтерс.

Евродепутатите обаче критикуваха митническите тарифи, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на метали и стомана, като и неговите заплахи за въвеждането на високи мита върху вноса от ЕС на автомобили и авточасти.

Европейският парламент гласува с 457 "за", 140 "против" и 71 "въздържали се" в подкрепа на план, който да разреши на американските фермери по-голям дял от 2020 година на съществуващата обща квота за вноса на говеждо месо в размер на 45 000 тона.

Гласуването беше придружено и от резолюция, призоваваща да се премахнат американските тарифи за европейската стомана и алуминий и да бъде оттеглена заплахата на Тръмп да повиши тарифите за вноса на автомобилите от ЕС.

Споразумението за американското говеждото месо е предназначено да разреши спор, който датира от далечната 1981 година, когато ЕС забрани използването на хормони на растежа в месото в 28-членния блок, включително и за вноса в съюза на такова месо.

В крайна сметка ЕС и Съединените щати сключиха през 2009 година споразумение за предоставяне на квота за внос на месо без хормони, която към момента възлиза на 45 000 тона.

Съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО) обаче, подобна квота също така трябваше да бъде предоставена и на доставчици на месо извън САЩ.

Износителите от Австралия и Уругвай, а наскоро и Аржентина решиха да продадат техните квоти, което доведе до рязко намаляване на квотния дял на САЩ от близо 100% до 30%.

Съгласно преработената сделка между ЕС и САЩ, с която другите страни трябваше да се съгласят, американските фермери ще получат първоначалната квота от 18 500 тона, като тя ще нарасне до 35 000 тона след седем години.

"Посланието на това споразумение е ясно: бихме искали да деескалираме търговското напрежение със САЩ, но искаме да видим същите усилия за деескалация и от другата страна на Атлантическия океан", се посочва в изявление на Бернд Ланге, ръководител на Комисията по търговия на Европейския парламент.

Европейските депутати също така призоваха Вашингтон да работи с Брюксел, за да намери решение на дългогодишния спор относно субсидиите за производителите на самолети, което доведе до насрещни дела в Световната търговска организация по отношение на компаниите "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing).

През октомври СТО предостави на САЩ правото по заведеното дело срещу "Еърбъс" да наложи тарифи за 7,5 млрд. долара върху вноса от ЕС. Вашингтон избра да въведе високи мита върху вноса на редица стоки като френско вино, шотландско и ирландско уиски, маслини и сирене от цяла Европа.

Междувременно ЕС очаква от СТО решение по отношение на дело срещу субсидирането на "Боинг" от страна на САЩ, което да позволи на съюза да въведе ответни наказателни тарифи за американски стоки.

Европейският парламент също така прие резолюция, в която се критикуват Съединените щати заради блокирането на назначенията в Апелативния орган на СТО. Правилата на органа по търговски спорове между членове на СТО и тяхната предстояща парализа рискуват да сложат край на 25-годишна система за уреждане на търговски конфликти в рамките на организацията.