Първо извънредно заседание на 48-ия парламент. Депутатите ще изслушат служебния министър на финансите Росица Велкова за състоянието на приходната и разходната част на бюджета.

Финансовият министър ще представи и проектобюджета на служебното правителство за следващата година. Според направеното предложение за финансова рамка се предвижда 6,6% дефицит и около 16 милиарда лева дълг.

Според експертите Любомир Дацов и Лъчезар Богданов параметрите на проектобюджета, особено в частта с дефицита, така както е заложен за следващите три години са много притеснителни, предаде БНТ.

И двамата смятат, че много трудно ще бъдат осигурени кредитите, които са необходими. Така както е разчетен според тях бюджетът не може да мине в парламента.

"Когато си в криза, може малко да си на дефицит, защото са трудни времена и не искаш всичко да блокира. В този период правиш дефицит, по какъв начин българската държава би обяснила на целия външен свят и на своите граждани и на своя бизнес, че следващите 3 години ще прави по 11 милиарда дефицит, без да казва, че идва някаква криза", заяви Лъчезар Богданов.

"Говорим за доходи и за други неща, от гледна точка на икономика основата е дефицитът, за стабилността на публичните финанси", каза още Любомир Дацов.