"Това, което се вижда на първо четене в този бюджет, е, че това е една постна пица за пенсионерите и социалните разходи и една много тлъста пържола за строителните фирми и военнопромишления комплекс. Трябва да го прегледаме в детайл", коментира съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев в предаването "120 минути" по bTV във връзка с проектобюджета за 2023 г., който подготвя служебният кабинет.

Той посочи, че в проектобюджета има 4 млрд. лева неотчетени приходи, има 10 млрд. отчетени разходи, от които 2-3-4 млрд. е социалният пакет. За какво се ползват другите 6 млрд. - това е въпросът, коментира Василев. По думите му, това, което казва ресорният министър, е, че ще се увеличават капиталовите разходи и разходите за заплати в администрацията.

На въпрос по повод думи на служебния министър на финансите Росица Велкова, че заради социалните разходи ще се наложи емитиране на нов дълг по 16 млрд. всяка година до 2025 г., Василев коментира, че това не е вярно. Заложените разходи в бюджета за догодина са с 10 млрд. повече отколкото тази година, а целият социален пакет тази година беше 2 млрд. за половин година, посочи той.

Върнали сме се на макрорамката, която дълги години се правеше по погрешен начин, посочи той относно проектобюджета. Василев отбеляза, че не е нанесена корекцията на Националния статистически институт за ръста на БВП за първото и второто тримесечие. Тази година икономиката в първото тримесечие има ръст от 5,3 процента, за второто - 4,8 процента, отбеляза бившият финансов министър. По думите му, ако това се нанесе в ръста на БВП за тази година, към края на годината ръстът ще стигне 4%.

Отделно е заложена макрорамката при инфлация от 12,7 процента, а всички знаем, че инфлацията в момента е доста по-висока, коментира Асен Василев. Само тези две числа, ако се поправят за тази година и за догодина, догодина вместо да имаме БВП 173 млрд. ще имаме 185 млрд. - с 12 млрд. повече, което означава между 3 и 4 млрд. повече данъчни постъпления, смята той. Т.е. цялото увеличение на пенсии, социален пакет и т.н. до 4 млрд. може да бъде покрито само от увеличение на данъчните постъпления, без да се увеличава дефицитът, допълни бившият финансов министър.

Според Асен Василев е абсолютно погрешно като политика минималната работна заплата да не се увеличава, а да остане 710 лева. Минималната работна заплата е административна мярка, която увеличава заплатата и в частния сектор най-вече, не само в държавния, което увеличава и постъпленията, така че е нето нула от гледна точка на бюджета, коментира той.

Фискалният резерв е 13 млрд. лева. Всички изтеглени кредити от служебния кабинет стоят на сметка в БНБ. Нито една стотинка не е похарчена. 3 млрд. лева ще са за погасяване на стар дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 млрд. повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 млрд. повече. И догодина ще има повече приходи, но когато направиш бюджет, в който вдигнеш разходите с 10 млрд., подцениш приходите с 4 млрд. няма как да ти излезе сметката, отбеляза Василев.