Близо 10% спад на сделките с имоти и цените на жилищата, очакват експерти до края на тази година. По-време на извънредното положение, секторът на недвимите имоти показва спад от над 50%, но от май отново е започнал бързо възстановяване, отчитат експерти пред БНТ.

"Около две три седмици имаше тотален ступор в търсенето, трудност в определяне на цената на предлагането на имотите, но само след две три седмици нещата започнаха леко да се нормализират", каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Пандемията е довела и до промени в търсенето.

"Има сериозен интерес към покупка на къщи, хората, които останаха в изолация два месеца в къщи и живеят в апартамент, видяха неудобствата на това. Виждаме интерес към къщи в радиус около 50 км от София в села, които са по-приемливи", посочи Тихомир Тошев, кредитен консултант.

И преди кризата, предизвикана от пандемията, експертите са очаквали охлаждане на пазара на имоти след години на растеж.

"Това охлаждане беше неизбежно. 2019 г.- показа един застой пазарът беше много предвидим", каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти.

Още през първите три месеца на годината се отчита спад на пазара на имоти, както при сделките така и при отпускането на ипотечни кредити. Изключение обаче правят градове като Стара Загора, Варна и Кюстендил.

Според експертите спадът при покупката на имоти ще е различен за различните категории.

"По-скоро задържане на цените и лек спад и не толкова лек спад за некачествени имоти", прогнозира Калоян Богданов.

"Жилищният сектор вероятно ще бъде най-слабо засегнат, по тежко ще бъдат засегнати вероятно офисният сегмент вероятно и търговските площи", каза Добромир Ганев.

Намалява и покупката на жилища с инвестиционна цел. Задържането на лихвите по ипотечни кредити обаче ще допринесе за бързото възстановяване на пазара.

"Най-вероятно изискването за самоучастие ще остане в рамките на 20%, 80% кредитиране, но лихвите със сигурност няма да нараснат, те ще останат в рамките на 2,7 до 3,2%", смята Тихомир Тошев.

Възстановяване има и на пазара на наеми, отчитат експерти.