Ако не се повтори отново някакво извънредно положение във връзка със здравни проблеми заради коронавируса, вероятно пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно, прогнозира по време на онлайн форум председателят на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" /НСНИ/ Добромир Ганев. Краткосрочно - до края на година, ще има спад на обема на сделките и на цените, допълни той.

По думите му, вероятно някои проекти и имоти даже биха могли да увеличат стойността си, като сред факторите за това Ганев посочи по-малкото предлагане в даден район.

Не се очаква блестяща година за офисния пазар и нито за пазара за магазини, съгласи се Страхил Иванов от агенция за недвижими имоти с прогнозите на председателя на НСНИ, и допълни, че за ваканционните имоти и най-вече за морето се очаква развитие. Страхил Иванов съобщи още, че през последните 15-20 дни има ръст на броя на сделките, като хората купуват ваканционни имоти, къщи в района до 50 километра около София и големите градове.

Председателят на НСНИ съобщи, през през първото тримесечие на тази година има сериозни спадове в обема от сделки, вписани в Агенцията по вписванията - като за страната спадът е от 6 на сто, колкото е за София и Плевен, в Пловдив - 10 на сто, в Бургас - 5 на сто. Ръстове има за Варна - 6 на сто, Стара Загора - 11 на сто. Спадове има по морето и в Банско, като има и изключения - например Поморие, където има ръст от 44 на сто, но базата в там е ниска. Негативна е тенденцията за Бяла, Каварна, Царево и Разлог. Предположенията на председателя на НСНИ, са че второто тримесечие ще бъде със значително по-високи спадове.

Голяма част от кризата вече се случи и занапред въпросът е за скоростта на възстановяване, коментира по време на форума Георги Ангелов от "Отворено общество". Според него може би има само един сектор - туризъм, който не е преживял най-лошото, защото силният му сезон е лятото и тепърва ще видим дали за него ще има срив или възстановяване. Ангелов смята, че колкото бързо идва сриването, в някои случаи толкова бързо се наблюдава и възстановяването. Той изрази надежда това да е така и в недвижимите имоти, строителството и индустрията.

Георги Заманов - представител на банка, посочи по време на форума, че при ипотечното кредитиране леко е вдигнат процентът на самоучастие за всички видове имоти, независимо къде се намират в страната - с пет процентни пункта.

По думите му подобна политика е приложена гласно или негласно и от другите банки. Мотивът е, че когато клиентът има малко по-голямо самоучастие, повече ще милее за този имот, коментира Заманов. Продължава и подкрепата на сегмента "Ново строителство".

С уговорката, че решението за покупка на недвижимост е индивидуално, председателят на НСНИ заяви по време на форума, че моментите като този са прекрасни за реализиране на добри сделки в сектора. От моя гледна точка е чудесен момент за придобиване на собственост, допълни той.