Експерти очакват 10% спад на цените на жилищата и на сделките с имоти

Пандемията доведе и до промяна в търсенето. Най-тежко ще бъде засегнат пазарът на офисни и търговски площи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Казват че скоро не е имало гигантско земетресение в София. И цените ми се струват нереални. Може би поне 10 пъти над реалната цена. Но.........

Цените зависят само от едно банките. Ако продължават да дават както досега 90,100%, кредити без да се интересуват от платежно способност, цените може и да растат. Отдавна живеем в изкривена икономическа антилогика

"Внимавай какво си пожелаваш! Защото може и да се сбъдне… " Гледам, много гладни ,,кокошки,, сънуват блаженство. Този филм сме го играли през 1997-8 година. Тогава цената за м2 падна до 250 долара. Това не на загуба за строителите със 100 долара под себестойността. В същото време заплатите бяха по 10 долара на месец. Това означаваше, че с 25 заплати купуваш 1 м2. В този смисъл бляновете за 50% намаление на цените, означава блян за десетократно намаление на ЗАПЛАТИТЕ!!! "МНОГО СИ ТЪП, САШЕЕЕЕ"

Тинтири-минтири. А на бас, че има много голям спад в търсенето. А, на бас, че ако този спад се задържи и цените ще падат. А, на бас, че цените в София са по - високи от цените в 60% от Испания и 35% от тези в Германия. А, на бас, че строителите трескат с 100%, ачесто и отгоре печалба, не показват истински сделки пред НАП и не декларират взетото на ръка. Други басове да хващаме ли, а строители и брокери, съдирачи на кожи.

Смях в залата. 10 %само в в мокрите ви сънища. Сега се реализират само довършителни сделки от преди година - две за апартаменти закупени на зелено. В момента се осъществяват малко сделки и то ако продавачът отстъпи около 30% от рекламната цена. Утре този % може да стане и 50%. Това е реалната истина.

Мисля да купувам имот но нямам зор ще почакам да спадат 50%

Истината е, че в нормална държава имотите отразяват покупателната способност на населението. Не може при средна брутна заплата 850 евро (декември) за София, да искаш по 2000евро/кв. Във Франкфурт, при средна заплата 5000 евро, в добър квартал цената на имотите е 6000-7000евро/кв. Е, къде е пазарната логика!

Да заминаваме за Франкфурт тогава!

Ами то доста българи и заминаха

говорят лапачите-мошеници на 3-те процента комисионна ! Че сега има кратък застой в реализиране на сделките с имоти - може и да е така, но .... бързо ще живнат. Те затова сега пишат коментари, за да "проучват" клиентелата. Защо не се чуват мненията на "предприемачите" ??? Сигурно са забравили българския език и ги няма с изявления , колко им е лесно, да продават "на зелено" !!! Само - гдето банките вече няма да отпускат така лесно необезпечени кредити , заради новите изисквания срещу лошите кредити от ЕЦБ и напъните на ББ за еврозоната .

Банките вече увеличават изискванията за самоучастие и кредитната история на клиентите. Лихвите може да не се дигнат до края на годината, но 1-2 години това ще стане.

Хехехе 10% спад на цените е нищо като се знае с колко е напомпан пазара на имотите последните 2 години...

Преди кризата през 2008 и в САЩ вярваха, че цените на имотите ще вървят само нагоре. И така много хора рефинасираха кредитите, защото имота им всяка година струваше все повече пари. Обаче накрая им се разказа играта. България е колос на глинени крака.

Че е на глинени крака да. Ама чак пък колос...

Ще поизчакам.... октомври-ноември цените ща са поне 40-50% надолу ;)

има да чакаш, няма как да стане.

Хехе, когато цените започнат да отразяват реалността, тогава ще купя имот. От години пазарът на имоти е игра на монополи на банките, а долу в реалния свят мравчиците щъкат с 30-годишни кредити като същински роби.

Омръзна ми от глупости! Нали ви следя бе мародери, изкуствено завишихте цените на имотите по време на здравната криза, че сега да имате прогнозни 10% спад. Смях в залата!

Само 10 %??? Оптимизъм, оптимизъм в страната на потъващите блокове и улици...

Да не забравяме и демографията.Тази година абитуриентите бяха около 50000.

Много са консервативни експертите - сигурно от асоциацията на агенциите им плащат да манипулират хората. Спада ще бъде поне 20-30% от есента.

Това да го видя няма да го повярвам. Всичко ще върви само нагоре.

Ами огледай се как ударно се строи - има много предлагане. Отделно ще има закъсали с ипотеките които няма да могат да се плащат. Пазара на имотите не е като цената на доматите и краставиците или цената на тока и газа - те ще вървят нагоре..

всичко ще върви само нагоре, но поначало си е с главата надолу и гза напред. Така че, да. Пример - сега един коптор на 50км от голям град струва 25к. Само че, да се събори и изрине иска 5к. И после да се построи нещо там ... Кой ще ги дава тия луди пари, като после нито болници наоколо, нито читав интернет, нито училище, нито дори магазини? Само шведи, лоши пътища. Който както си е, така ще си остане. Никой не е толкова тъп, че в такова време да рискува десетки хиляди ей така за кефа на някви търтеи.