Oт средата на април се забелязва раздвижване на пазара за недвижими имоти, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи, коментират от компания за недвижими имоти, която днес разпространи свое проучване за тенденциите на пазара от началото на годината досега.

Според компанията пазарната активност се възстановява, за което говори нарастващият брой запитвания за имоти, които са се върнали на нивата отпреди кризата. Наред с виртуалните огледи, започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки.

Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. Страните са отворени към диалог и преговори.

Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така, особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

Работата по строителните обекти не спира, напомнят от компанията. Повечето от строителите са дали уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят. Това става видно в изминалите вече почти два месеца - много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.

Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата, коментират от компанията, като изтъкват, че все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията.

Изключително голяма активност през първите 3 месеца на годината и ускоряване на ценовия растеж до около 4 на сто на годишна база. Така се развиваше имотният пазар в София до средата на март, когато беше въведено извънредното положение, коментират от компанията и отчитат, че след това е последвало отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията.

"Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Пазарът на имоти в София

През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв. м около която гравитираше от края на 2017 г., показват данни от проучването.

Данните на компанията сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв. м спрямо 1080 евро/кв. м за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4 на сто на годишна база. Ръст от 2.2 на сто има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София се продаваха средно за 1095 евро/кв. м.

Средната обща продажна цена на купените апартаменти също нарасна на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро - през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от около 10 000 евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г.

Сделки се сключваха активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение, коментират от компанията. Данните й на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от тези сделки вървят към финализиране и отказите към момента са минимални.

Според данни на Агенцията по вписванията, цитирани в прессъобщението, през 1-вото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 5285 имотни продажби при 5641 за същия период на 2019 г., което е спад с около 6.3 на сто на годишна база. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки. Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността, коментират от компанията. На база на тези данни се прави извод, че те все още не отразяват моментното състояние на пазара, а вече отминал негов етап на развитие. Реалното състояние ще се види в данните за второто тримесечие, смятат от компанията.

Най-голяма активност от компанията отчитат в традиционно предпочитаните квартали като "Витоша", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Дианабад", централните части на София, включително широк център - "Зона Б-5", Б-18, "Банишора", както големите жилищни комплекси "Младост", "Люлин" и "Надежда", към които винаги има сериозен интерес.

Нова тенденция - интерес към имоти с възможност за изолация

След въвеждането на извънредното положение се повишава интересът към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града, коментират от компанията. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито.

Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2020 г. са: "Манастирски ливади" - 1090 евро/кв. м, "Витоша" - 1034 евро/кв. м, "Кръстова вада" - 1250 евро/кв. м, "Дианабад" - 1290 евро/кв. м, Център - 1420 евро/кв. м, "Лозенец" - 1900 евро/кв. м, "Банишора" - 1030 евро/кв. м, "Младост" - 1150 евро/кв. м, "Надежда" - 945 евро/кв. м, "Люлин" - 710 евро/кв. м.

През първото тримесечие на 2020 г. делът на купените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните - по около 47 на сто от всички закупени жилища. Само 5 на сто от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти. Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м - нараства от 81 кв.м в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж. През последните 2 месеца има нарастване на интереса към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.