От Европейската комисия потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ "Белене".

От институцията се мотивираха с настъпилите промени в проекта, развитието на стандартите за безопасност и промяната в правната рамка на договора за "Евратом", която е била значително променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала становище за изграждането на централата, предаде БНР.

Говорителят на Комисията Тим Макфий заяви:

"Ако България реши да поднови проекта "Белене", тя трябва да гарантира, че той отговаря на договора за "Евратом" и на съответното вторично законодателство. Ние сме в контакт с българските власти във връзка с действията, които трябва да се предприемат. Те информираха комисията за вече направените стъпки от тяхна страна и декларираха намерението си да осъществят всички необходими процедури за навременното и ефективно изпълнение на техните задължения".

След нотификацията Комисията трябва да даде цялостна оценка дали проектът е в съответствие с договора от "Евратом" и вторичното законодателство.

Защо е необходимо ново одобрение от ЕС за АЕЦ Белене

"За рестарта на АЕЦ "Белене" ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи", заяви по bTV по-рано адвокат Албена Белянова, която е изпратила въпроси до Европейската комисия относно състоянието на проекта и получила конкретни отговори по тях от дирекция "Енергетика".

По думите на Белянова в писмото пише, че площадката на АЕЦ "Белене" трябва да се лицензира наново. Последното одобрение на нотификация от ЕК е през 2007 г. и то вече не е в сила.

Според нея е възможно България да получи ново одобрение, като то трябва да е налице поне три месеца преди старта на строителството на атомната централа. Тя обаче е скептична, защото "за последните две години дори не се внесе техническия проект в Агенцията за ядрено регулиране".

"Не знам дали някой може да очаква с този начин на работа това да се случи и в близките пет години. Това обрича проекта да не се случи", категорична е тя.

Предишният процес на нотификация продължи 11 месеца.

"Условията на процедурата са много спорни, начинът на оценка е много мъглив и субективен. Липсва информация както за референдума от 2013 г., така и че решението на Министерски съвет се обжалва пред съда", коментира още адвокат Белянова.

Експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев уточни, че одобрението на Европейската комисия на нотификацията за проекта от 2007 г. - вече не е в сила.

"На г-жа Петкова (б.р. Теменужка Петкова, енергиен министър) също ѝ е обяснено, че тази нотификация е невалидна. Въпреки това тя продължава да заблуждава правителството и народните представители, и потенциалните инвеститори, че всичко е наред", каза Касчиев.