Великобритания стои твърдо на позицията си за риболова в преговорите с ЕС, настоявайки да бъде сложен край на практиките, които британският екоминистър определи като несправедлива система за европейски риболов в британски води, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство иска общият допустим улов в британски води да се определя чрез "зонална обвързаност", което ще даде на британците много по-големи риболовни квоти спрямо изчисленията, правени по предложението на ЕС.

Съгласно този принцип ЕС и Великобритания би трябвало да определят какъв процент от договорения общ улов е обвързан със съответните им изключителни икономически зони. След това, съобразно този процент, ще бъдат разпределени и риболовните квоти.

Искаме само всяка година да се водят преговори, основани на науката, както и да се направи стъпка към по-справедлива, по-научна методология на споделяне (на улова - бел. ред.), наречена "зонална обвързаност". Като цяло това означава къде ще се намира рибата, каза британският министър на околната среда Джордж Юстис по Би Би Си.

Според този анализ в момента имаме достъп само до около половината от рибата в собствените си води, което е изключително несправедливо към рибарите ни. През цялото време ясно заявяваме, че това трябва да се промени, добави той.

Времето за сключване на сделка между Лондон и Брюксел изтича, подчерта Юстис.

Това е решаваща седмица, трябва да постигнем пробив, категоричен бе министърът.

Дейвид Фрост (главният преговарящ на Великобритания за Брекзит - бел. ред.) ясно показа, че продължаваме преговорите, защото все още мислим, че има вероятност да постигнем споразумение. Докато я има, трябва да продължим с преговорите, допълни Юстис.

Как всъщност рибата препъна преговорите

В резултат на напускането на ЕС, а оттам и на Общностната политика за рибарство (ОПР) (Common Fisheries Policy (CFP), една от придобивките, които Великобритания си спечели (върна) е по-голям контрол над британските води и потенциално повече възможности за риболов от британските рибари, писа неотдавна британското издание ukandeu.ac.uk.

От 1 януари 2021 г. Великобритания ще бъде това, което понякога се нарича "независима крайбрежна държава", което означава, че ще може да решава условията за достъп на всеки чуждестранен риболовен кораб (лодка) до водите на Обединеното кралство.

Съгласно ОПР, квотите се разпределят на държавите-членки, като се използва метод, наречен "относителна стабилност", който отчита историческите нива на улов на държавите-членки за всеки вид. За разлика от това, "зоналната обвързаност" разпределя квоти според средата на обитаване на рибите.

Великобритания твърди, че системата на ЕС води до квоти, които не отразяват количеството риба във водите на Обединеното кралство. Съществуват различни мерки, които могат да се използват при зонално обвързване въз основа на това къде се лови риба, къде се намира тяхната обитаема площ или къде запасите имат тенденция да се намерят (да живеят). Това може да се нагажда и ако рибите мигрират от една част на морето в друга през годината.

Друг от аргументите на Обединеното кралство е, че зоналното обвързване е системата, използвана при определяне на квотите между ЕС и Норвегия (и според съобщенията тя е и основата за наскоро подписаното споразумение за риболов между Обединеното кралство и Норвегия) и следователно служи като прецедент.

От какво се тревожи ЕС

ЕС се притеснява, че загубата на права в британски води ще има тежки икономически последици за много от крайбрежните държави членки - Франция, Германия, Дания, Испания, Белгия, Ирландия и Нидерландия. Един от аргументите на ЕС е, че тъй като Великобритания, а не ЕС, иска да промени правилата, рибарите от ЕС не трябва да са потърпевшите.

След 47 години членство, риболовната индустрия в Обединеното кралство и тази на ЕС са дълбоко интегрирани. Лодки от ЕС ловят във водите на Обединеното кралство и обратно (макар че лодките на ЕС разчитат на водите на Обединеното кралство повече от обратното), а търговията с риба и рибни продукти между Обединеното кралство и ЕС е значителна, като Великобритания е основен износител за редица страни от ЕС.

В основни линии дебатите и крайният им резултат зависят от това какъв достъп ще бъде гарантиран на ЕС до водите на Обединеното кралство и на Обединеното кралство (неговите продукти) до пазара на ЕС.

Лондон не пуска водите си

ЕС трябва да приеме реалността, че Великобритания трябва да контролира достъпа до водите си, ако двете страни възнамеряват да постигнат напредък в преговорите за рибарството след Брекзит. Това заяви преди няколко дни британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Позицията ни за риболова не се е променила. Ще можем да постигнем напредък, само ако ЕС приеме реалността, че трябва да можем да контролираме достъпа до водите си и на този етап е много важно това да бъде подчертано, каза премиерът.

Той допълни, че Лондон няма да удължи преходния период, който изтича на 31 декември и ще приеме мерки за предотвратяване на нарушения в дейността по границата на Северна Ирландия и за подпомагане на бизнеса в региона.

Освен в рибарството, различията между ЕС и Великобритания остават в областите държавна помощ и решаването на бъдещи спорове.