На войнствено настроена (според Би Би Си) пресконференция президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че той взима решенията и от него зависи кога ще бъде рестартирана американската икономика.

"Когато някой е президент на Съединените щати, той има пълна власт. Така стоят нещата. . . Губернаторите знаят това", каза Тръмп.

Две групи губернатори - на щати по източното и по западното крайбрежие на САЩ - обявиха вчера, че ще координират рестартирането на икономиката в съответните региони.

По конституция отделните щати поддържат обществения ред и безопасност. Десет щата планират да отменят строгите разпореждания за оставане по домовете.

"Имаме конституция. Нямаме крал", реагира губернаторът на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, на коментарите на президента републиканец.

На 29 март американският държавен глава обяви, че удължава действието на санитарните ограничения до 30 април. В САЩ работят само аптеките и магазините за стоки от първа необходимост, ресторантите и кафенетата приемат само поръчки за доставка. Спортните зали, магазините за дрехи, спа центровете, кината и театрите са затворени.

Тръмп редовно настоява за възможно най-бързо рестартиране на американската икономика, като според него прекаленото закъснение би било изключително опасно на фона на експлозивното увеличаване на безработицата заради масовите съкращения на работници, отбелязва Франс прес.

В неделя д-р Антъни Фаучи - главният експерт на администрацията за борбата с новия коронавирус, допусна постепенно рестартиране на икономиката от другия месец, но се обяви за различен подход по места според обстановката. Той даде за пример различията между големите градове, които са тежко засегнати от епидемията, и провинциалните райони, където коронавирусът изглежда се е разпространил по-малко.

Министърът на финансите Стивън Мнучин междувременно съобщи, че федералното правителство вече е превело над две трети от средствата, предвидени за подпомагане на малките и средните предприятия, засегнати от епидемията от коронавируса. Чрез 4600 кредитни институции вече са били дадени заеми в размер на над 230 милиарда долара при предвидени общо 350 милиарда долара.

САЩ са най-тежко засегнатата от коронавируса държава в света. До момента в страната са регистрирани 582 594 заразени (по данни на Университета "Джон Хопкинс" към 10.00 часа б.вр. на 14 април), повече от 23 600 от които са починали.

Тръмп каза по този повод, че американските власти са направили близо три милиона теста за откриване на вируса. "Три милиона, повече от която и да било друга страна", подчерта той, цитиран от Франс прес.

Вчера Белият дом отрече Тръмп да възнамерява да уволни д-р Фаучи. Самият лекар увери на пресконференцията, че президентът се е вслушал в неговия съвет да бъдат предприети усилия за спиране на разпространението на вируса, отбелязва Ройтерс.