САЩ са натрупали 744 милиарда бюджетен дефицит през първата половина на фискалната 2020 г., започнала през октомври 2019 г., което е с 8 процента повече в сравнение с предходната фискална година, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на министерството на финансите. Данните бяха обявени преди очакваното през април рязко покачване на разходите и намаляване на приходите заради пандемията от коронавируса.

Плащането на данъците, очаквано към 15 април, беше отложено за 15 юли заради коронавируса, а разходите по 2,2-трилионния спасителен пакет заради коронавируса, одобрен от Конгреса миналия месец, едва започват да се усещат.

Рекордният дефицит за първата половина на фискална година обаче се държи от сумата от 975 милиарда долара през 2009 г., което отразяваше най-тежките месеци от финансовата криза през 2008-2009 г. и началото на дълбоката рецесия. Цялата фискална 2009 г. беше белязана от рекорден дефицит от 1,41 трилиона долара. Следващите три години дефицитът отново беше над 1 трилион долара.

Същевременно икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу каза, че САЩ са одобрили 661 000 заема в общ размер от 168 милиарда долара за малки компании съгласно програмата за справяне с последиците от пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

По програмата се отпускат общо 349 милиарда долара под формата на заеми за малки предприемачи.