До края на октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за капацитет на ТЕЦ "Марица Изток 2" - това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. Тя изтъкна, че процесът се развива.

"Ние сме изпратили информация до ЕК, която е свързана с нашето намерение да увеличим капитала на ТЕЦ "Марица Изток" 2. Отделно от това БЕХ подписа договор преди броени дни с консултант, който да разработи механизма за капацитет и до края на месец октомври той трябва да бъде нотифициран пред ЕК. Работим съвсем целенасочено в тази посока. Всички знаем колко са важни въглищните централи, все пак те дават 46% от електрическата енергия на страната", допълни Петкова, цитирана от "Фокус".

Във връзка с подаването на заявки за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", министърът поясни, че на 19 август изтича срокът за това.

"Моля ви да изчакаме и утрешния ден и когато приключи всичко, свързано с подаването на заявление с цялата процедура по подаване на заявление, веднага след това ще ви информираме", заяви още Петкова.

По думите ѝ в ход е процедура, а тя е с разписани условия. На въпрос какво следва след тази дата 19 август, министърът поясни, че датата не е сакрална, а по-скоро началото на същинската част на стратегически инвеститор.

"След това на база на тези заявления комисия, която се състои от членове от Министерство на енергетиката, от БЕХ, от Националната електрическа компания, ще разгледа всички постъпили заявления и ще определи кратка листа на компании, с които би желала да води преговори. Тогава ще се отправи покана до съответните компании, с които ние считаме, че е добре да бъдат проведени такъв тип преговори. Те ще бъдат поканени да подадат обвързваща оферта. След това следва същинската част от преговорите. Така че 19 август е началото на същинската част от процедурата за АЕЦ "Белене". Индикативният срок, който ние сме определили на база на отделните етапи от процедурата е в рамките на 12 месеца. Това са все пак сложни преговори. Тук става въпрос за много важни неща, много важна процедура", допълни още министърът на енергетиката.

Според нея страната ни трябва да се стреми процедурата да завърши успешно.

На въпрос дали може да се премине към директни разговори с руснаците, министърът посочи, че "Росатом" е конструктор на проекта.

"Ние, какъвто и вариант да реализираме, няма как да се мине без разговори с нашите партньори от "Росатом", заяви Теменужка Петкова.