Чуждестранни инвеститори, напуснали Русия след продажбата на руските си активи през дванадесетте месеца до март 2023 г., са изтеглили около 36 милиарда долара от страната. Това съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на данни от анализ на Руската централна банка (РЦБ) и цитирана от Ройтерс и БТА.

Десетки от най-големите компании в света напуснаха или свиха операциите си в Русия в отговор на нахлуването й в Украйна.

Миналата седмица централната банка на Русия омаловажи въздействието на напускането на чуждестранни компании, като информира, че около 200 сделки за продажба са били завършени през периода март 2022 - март 2023 г., като едва 20 процента от тях са включвали продажба на активи на стойност над 100 милиона долара.

А президентът на Русия Владимир Путин твърди , че оттеглянето на западни компании е "късмет на фона на нещастието", тъй като е създало нови ниши за руски производители.

На 26 май Путин заяви, че не иска компании, които са закрили производството си в Русия да бъдат "възнаградени с капитал" за напускането на руския пазар. 

Малко след началото на войната руското правителство създаде специална комисия, която да одобрява продажбата на собственост на чуждестранни инвеститори. Оттогава много западни компании са продали активите си в Русия на много по-ниска цена, отколкото е стойността им.

"Убеден съм, че Русия я очаква добро бъдеще", каза Путин на среща с представители на бизнес асоциацията "Деловая Россия", предавана по телевизията. Веригите за доставки постепенно се завръщат към нормалното си функциониране.

"Това е удивително. Дори за мен", каза Путин.

Междувременно американската корпорация "Ти Джей Екс Къмпанис" (TJX Companies) заяви, че е продала своя дял в руския търговец на дребно "Фамилия Трейдинг" (Familia Trading), пише вестник "Комерсант", цитирайки финансови отчети на компанията.

Информация кой е придобил дела на американската компания не се разкрива, а TJX Companies не са се отзовали за запитване за коментар от руската медия.

Преди година американското дружество обяви, че планира да напусне руския си бизнес. Тогава компанията бе готова да отпише дела си в размер на 218 милиона долара.

Преди седмица - на 22 май, германският производител на автомобилно оборудване "Континентал" (Continental) обяви, че ще продаде завода си за производство на гуми в Русия на местно предприятие.

"Чрез тази мярка компанията се оттегля от по-голямата част от дейностите си в Русия като част от обявеното от нея изтегляне от руския пазар", посочи компанията в комюнике, без да уточни сумата на сделката. 

Continental бе спряла да произвежда гуми за леки автомобили в завода, разположен в Калуга, на около 170 км от Москва заради инвазията на Русия в Украйна. Малко по-късно обаче компанията обяви, че възобновява дейността, за да избегне правни действия от страна на руските власти срещу местните служители на групата.

Купувачът е руската компания "Ес8 Кепитъл" (S8 Capital), която заяви, че ще задържи близо 1100-те служители на завода.

На 19 май пък "Фолксваген" (Volkswagen Group) съобщи, че е продал активите си в Русия на местната фирма "Арт-Финанс", която е подразделение на руската автомобилна компания "Авилон".