Руското правителство обмисля възможна забрана за износ на бензин, за да предотврати недостига на горива в страната и повишаването на цените. Кабинетът вече реши да намали държавната помощ за рафинериите. Информацията е на Ройтерс, която се позова на източници от индустрията правителството.

Източниците също така са заявили за агенцията, че правителството може да увеличи обемите бензин за задължителна продажба на стоковата борса.

Министерството на енергетиката не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс.

Руското правителство реши да намали наполовина субсидиите за рафинериите от юли 2023 г. През април субсидиите от бюджета за нефтопреработвателните компании (от предоставени данъчни облекчения - право да си приберат обратно част от платения акциз) са се увеличили с 38 милиарда рубли на годишна база до 79,3 милиарда рубли.

На 4 май финансовото министерство на Русия съобщи, че приходите във федералния бюджет на Русия от нефт и газ, жизнената сила на нейната икономика, паднаха с 64% през април на годишна база и с 5,9% спрямо март - като резултат от по-високите субсидии за петролните рафинерии.

Сред облагодетелствените рафинерии са: Нефтехимсервис, Новошахтински, Афипски, Танеко, Орск, Антипински, Марийски, Илски, Славянск ЕКО. Рафинерии, засегнати от западните санкции, ще могат да поискат обратно част от платения акциз.