Австрийската "Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International - РБИ - RBI) обяви днес, че печалбата от дейността й в Русия се е увеличила повече от три пъти през първото тримесечие на годината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Банката обяви, че е реализирала по-високи от очакваните приходи. В Русия печалбата й след облагане с данъци достига 301 милиона евро спрямо 96 милиона евро, спечелени през първите три месеца на 2022 г.

Този финансов резултат се дължи и на по-високите приходи от лихви на руския пазар, въпреки че обемът на кредитите намалява с 24 на сто, отчита "Райфайзен банк интернешънъл".

Европейската централна банка притиска австрийския кредитор да се откаже от високодоходния си бизнес в Русия поради руската военна инвазия в Украйна, според източници на Ройтерс.

Австрийската финансова институция съобщи, че "работи, за да бъде намерено решение" на проблема.

"Банковата група ще продължи да работи по потенциални сделки, които ще доведат до продажбата на "Райфайзен банк Русия" (Raiffeisen Bank Russia) или до отделянето й", се казва в съобщение на австрийския трезор.

Като цяло, постъпленията на руското й подразделение формират над 40 на сто от общите финансови резултати на "Райфайзен банк интернешънъл" през първите три месеца на годината. Тя е десетата по големина банка в страната по обем на активите.

В края на март РБИ взе на прицел онези, които я критикуват, че продължава да работи в Русия, като го нарече "морално арогантни". И все пак съобщи, че ще свие дейността си в страаната.