Наблюдаваме ясен ръст на износа от ЕС към някои страни от Централна Азия, съобщи днес еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони на пресконференция, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков. 

Еврокомисарят отбеляза, че сходен ръст се забелязва и в износа от централноазиатските държави към Русия.

Джентилони уточни, че с тези данни вчера са били запознати европейските министри на икономиката и финансите. Той отбеляза, че сред държавите, към които са отчита ръст на европейския износ, са Армения, Казахстан, Киргизстан. Не искам да посочвам никого с пръст, каза той.

Еврокомисарят отговори с тези данни на въпрос, свързан с опасностите от заобикаляне на европейските санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Това е едно от предизвикателствата и можем да го преодолеем, ако подобрим данните, с които разполагаме, заяви Джентилони. Той представи днес предложение на Европейската комисия за промяна на митническия съюз в ЕС, която би довела до въвеждането на митническите данни в единен онлайн портал.

Световни медии дадоха примери за увеличен износ от ЕС към страни, граничещи с Русия.

Какви са наблюденията в Германия

Износът от Германия за страни, които граничат с Русия, отново рязко нараства през първото тримесечие на годината. Това засилва опасенията, че реекспортът на стоки от съседни държави помага на руснаците да заобикалят санкциите, наложени им заради военната инвазия в Украйна, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

От друга страна обемът на износа от самата Германия за Русия е намалял с 47 на сто от началото на януари до края на март в сравнение със същия период на миналата година. Това е пряк резултат от строгите ограничения върху търговията с Москва, които са наложени от Европейския съюз и други западни сили, отбелязва агенцията.

През февруари ЕС забрани превоза на стоки с двойно предназначение през Русия до трети страни, но някои държави членки (сред тях балтийските) настояват за по-ясни и обстойни правила, които в действителност да ограничат достъпа на Русия до стратегически индустриални продукти.

В същото време експортът от Германия за Киргизстан се е увеличил с около 949 на сто до 170 милиона евро, изчислява Ройтерс въз основа на официални германски статистически данни. Страната няма пряка граница с Русия, но съществена част от търговията й с Москва се осъществява през територията на Казахстан. Увеличава се и германският износ (със 172 на сто) за друга държава, която няма пряка граница с Русия, но активно търгува с нея - Армения.

Въпреки че остава сравнително скромен като обем, експортът от Федералната република за самата Грузия също нараства значително с 92 на сто. Още по-значително е увеличението му за други държави, които граничат с Русия - Казахстан (+136 на сто) и Таджикистан (+154 на сто).

Скокът на германския износ за тези страни, който рязко нараства след началото на руската военна агресия в Украйна на 24 февруари 2022 г., засилва опасенията, че стоки, които са обект на санкциите, продължават да бъдат внасяни в Русия посредством реекспорт, отбелязва Ройтерс.

Естонският премиер бие тревога 

Премиерът на Естония Кая Калас призова в интервю местните компании да не се изкушават да заобикалят санкциите, наложени на Русия, в името на големите печалби, които това им носи, пише в. "Файненшъл таймс". Тя изтъкна, че възможността за бързи и големи печалби привлича много компании въпреки твърдата позиция на властите спрямо руската агресия срещу Украйна.

Думите на премиера идват, след като "Файненшъл таймс" писа, че стоки за 1 милиард долара са преминали през балтийските държави и вероятно са част от т. нар. "призрачна търговия" от страна на Москва, отбеляза БТА.

Калас обвини компаниите в лицемерие и заяви: "Вие сте много гласовити по отношение на Украйна, Русия и сигурността, но заобиколно сте на страната на Москва".

В Естония и балтийските й съседи през последните месеци се наблюдава ръст на износа за Казахстан, Киргизстан и Армения през Русия. Много от въпросните стоки така и не са стигнали до крайното си предназначение, което повдига съмнения, че се ползват схеми за заобикаляне на западните санкции, посочва "Файненшъл таймс".

Износът на Естония до двете страни от Централна Азия и Армения е скочил от 3 милиона долара преди началото на войната до 13 милиона долара през октомври, последният месец, за който има налични данни.

Калас заяви, че е говорила с президента на Армения, а литовският й колега е разговарял с грузинския президент, като и двамата са посочили, че в страните им не се наблюдава ръст на вноса от балтийските държави. "Нашите стоки не са стигнали дотам, а това трябва да ни безпокои", заяви Калас.