Бюджетната комисия на парламента одобри ново разширяване на 9-процентата ставка на ДДС. Ако текстовете бъдат одобрени утре в пленарната зала, от 1 август по-нисък налог ще има върху виното и бирата, сервирани в заведения, използването на спортни съоръжения, комисионата на туроператорите и случайните превози с цел туризъм, обясни председателят на комисията Менда Стоянова.

Мярката е по предложение на "Обединени патриоти", а на Коалиционен съвет в началото на седмицата получи подкрепата и на ГЕРБ. Тя има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

Менда Стоянова очаква наказателна процедура срещу България заради намаленото ДДС, предаде Economic.bg

Менда Стоянова отново отказа да гласува в подкрепа на новата серия по-ниско ДДС, но съпартийците ѝ го подкрепиха на второ четене.

"Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", заяви след заседанието председателят на комисията Менда Стоянов, която е против диференцираната ДДС ставка.

Засега няма точни изчисления каква ще бъде щетата за бюджета при новата серия намалено ДДС. Вече бе прието, че от 1 юли с по-ниска ставка се ползват кетъринг услугите и сервирането на храна и безалкохолни напитки в заведенията, бебешките стоки и книгите.

Според Менда Стоянова Европейската комисия ще стартира наказателна процедура срещу България, когато бъде приет окончателно по-ниският ДДС за туроператорските дейности. Тя обоснова подкрепата на ГЕРБ с решението на коалиционния съвет от миналата седмица.

Въпреки че от БСП разкритикуваха начина, по който новите текстове се вкарват за обсъждане, депутатът от левицата Дора Янкова изненадващо ги подкрепи с аргумента, че туристическият бранш наистина е сред най-засегнатите.

С друга законова поправка депутатите от бюджетната комисия удължиха срока, в който туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат - срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината:

"Мярката засяга наистина хора, физически лица, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване или парите обратно до края на 2020 година, но от друга страна туроператорите също са капарирали тази услуга, обикновено за самолетните превози е 100% капарирано, за хотелите е по-малък процент. Те също не получават обратно своите пари, няма как чисто ликвидно да ги върнат на своите клиенти", обясни Менда Стоянова.