Никога не сме гледали на тази тръба като български участък от "Турски поток", защото това е разширение на газопреносната ни мрежа. Това каза пред журналисти Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" след като в компанията бяха подадени три оферти за изграждане на трасе до границата със Сърбия.

"Обществената поръчка, по която бяха подадени трите оферти включва пълен инженеринг за изграждане на газопровод от района на компресорна станция Провадия до границата със Сърбия. Дължината на трасето е 484 километра. Оферти подадоха три консорциума. Срокът за работа на тръжната комисия по проекта е до края на март. Тръбата може да бъде изградена по два различни подхода. В сключените договори за пренос на природен газ и за резервиране на капаците на тръбата не са предвидени неустойки за "Булгартрансгаз", отговори Владимир Малинов на въпнос дали за фирмата може да има санкции, ако строителството се забави.

"Реалното ползване на тръбата ще започне след края на строителството. Сключените договори за резервиран капацитет са гаранция, че новата тръба няма да остане празна", каза още Малинов.

"Булгартрансгаз" предвижда газопровода, който сега влиза у нас от Румъния да стане реверсивен и да може да подава газ към Северната ни съседка. Синьо гориво от тази тръба може да купува всеки, който има интерес, посочи Малинов.

"Булгартрансгаз" предвижда разсрочено плащане за строителството на новата тръба в рамките на 10 години. В обществената поръча има и възможност "Булгартрансгаз" да даде авансово до 250 млн. лева без ДДС на изпълнителя.

"Успоредно с това предвиждаме до средата на годината да обявим процедура за търсене на финансираща институция. Формите за намиране на пари са различни, може да са от заеми - облигационен или проектен заем, както и заем на компанията. Никога не сме разглеждали варианта да вземем пари от "Газпром". Всяка една банка, която отговаря на нашите изисквания и даде най-добри условия, е добре дошла, каза Малинов, запитан дали е готов да вземе кредит от руски банки.

"В момента фирмата не ползва финансов консултант", завърши той.