Около 3,9 милиона испанци в момента са в частична безработица заради пандемията от коронавируса, заяви днес премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес, докато Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира взрив на безработицата тази година.

Има 3 889 000 служители и служителки, които се възползват от плановете за частична безработица, каза Санчес по време на парламентарния контрол на правителството пред Конгреса на депутатите. Освен това близо 1 милион самостоятелно наети лица са подали заявления за помощи за спиране на работа, добави той.

Правителството на лявата коалиция опрости достъпа до планове за частична безработица и забрани съкращенията по време на стриктната карантина, обявена на 14 март, надявайки се така да смекчи очакваното силно влияние върху пазара на труда.

МВФ прогнозира, че равнището на безработица би могло да скочи до 20,8 процента през 2020 година, тъй като Испания вече страда от най-високото равнище на безработица в еврозоната след Гърция - 13,8 процента.

Свиването на БВП през 2020 година може да достигне 8 процента, според МВФ.

Карантината предизвика значително макроикономическо въздействие, дължащо се най-вече на затварянето на някои сектори с голяма тежест за страната ни като търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството. Това подчерта пред депутатите министърката на икономиката и цифровата трансформация Надя Калвиньо Сантамария.

Испания е една от най-засегнатите страни от пандемията с над 18 570 смъртни случая и е втората туристическа дестинация в света след Франция. Туризмът осигурява около 12 процента от БВП на страната. През 2109 година Испания е приела около 84 милиона туристи.