Над 160 шефове на компании и водещи нюйоркски икономисти, сред които ръководителите на Пфайзър (Pfizer), Морган Стенли (Morgan Stanley) и УиУърк (WeWork), призоваха снощи кмета на града да се противопостави на спада на качеството на живот, който се наблюдава от началото на пандемията, предаде Франс прес.

Въпреки опустошителното въздействие на Ковид-19 върху здравето и икономиката ние сме убедени, че Ню Йорк може и трябва да остане проспериращ световен център на търговията, иновациите и възможностите, пишат те в писмо до Бил де Блазио.

Само че безпрецедентен брой нюйоркчани са без работа. Има всеобщо безпокойство за обществената сигурност, собствеността и други проблеми, свързани с качеството на живот, които допринасят за влошаване на условията във всички квартали.

Най-голямата метрополия в САЩ е изправена пред нарастваща престъпност и проблеми с опустяването на много апартаменти и магазини.

Служителите, клиентите и туристите трябва да знаят, че сигурността им е гарантира в една здрава работна среда, за да се върнат в Ню Йорк, допълват бизнесмените в писмото си до Де Блазио.

И ако туристите, над 60 милиона годишно, посещаващи Голямата ябълка изчезнаха, то и нюйоркчаните също се изнасят с хиляди от града. Близо 35 000 души са напуснали Манхатън, както може да се види от молбите за дистанционно гласуване на президентските избори.

Кметът на Ню Йорк написа в туит, че се е запознал с писмото и изрази благодарността си към компаниите. Той заяви, че ще си сътрудничи с тях за възстановяването на един "по-справедлив и по-добър град".