Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да лиши от федерално финансиране градове като Ню Йорк, Вашингтон, Сиатъл и Портланд, защото властите там не възпрепятстват "анархията, насилието и разрушенията". Меморандумът за това на американския лидер беше публикуван от Белия дом, предадоха агенциите.

"Моето правителство няма да позволи да се отделят долари от федералните данъци за финансиране на градове, които позволяват да се превръщат в зони на беззаконие", се казва в документа.

Според меморандума правителството ще започне проверка по отношение на отделянето на федерални средства на Сиатъл, Портланд, Ню Йорк и Вашингтон.

"Изключително важно е федералното правителство да преосмисли използването на федерални фондове от юрисдикции, допускащи анархия, насилие и разрушения в градовете на Америка", отбеляза президентът на САЩ.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо реагира на новината в Туитър и заяви, че Тръмп се опитва да спре финансирането на градове и щати, което те трябва да получат, за да се възстановят от коронавирусната пандемия.

"Той не е някакъв крал. Той не може да "лиши от финансиране" град Ню Йорк", написа Куомо. "Това е незаконно".