В момент на голям застой в авиотранспорта губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо откри новия терминал на летище Ла Гуардия в Куинс и изрази увереност, че авиационният сектор ще се възстанови от кризата, предаде Франс прес.

Вижте снимки

"Ще имаме ли нужда от летища? Да, ние ще имаме нужда от летища", заяви Куомо. "Самолетите отново ще летят, колите отново ще се движат, влаковете също, животът след Ковид-19 ще продължи", допълни губернаторът демократ, който защитава идеята за големи инфраструктурни проекти пред безпрецедентната рецесия в страната.

"Няма никакво съмнение, че пътуванията по въздух ще се подновят, въпросът е не дали, а кога ще стане това", увери и Рик Котън, изпълнителен директор на държавното предприятие Порт Оторити, което управлява летищата в нюйоркския район.

Новият B терминал на летище Ла Гуардия е с 50 процента по-голям от стария, дейностите по почистване са се подобрили, ще има и автомати за хидроалкохолен гел. Взети са мерки, които да гарантират сигурността и здравето на пътниците в света след Ковид, подчерта Котън.

Новият терминал ще отвори врати за широката общественост в събота.

Модернизирането на летище Ла Гуардия, започнало през 2015 г. за общо 8 милиарда долара, е един от емблематичните проекти на губернатора на щата. Летище Ла Гуардия беше открито през 1939 г. През 2015 г., когато започна модернизирането му, тогавашният вицепрезидент Джо Байдън го нарече "треторазредно летище". През 2018 г. през летището са преминали около 30 милиона пътници, по-специално от вътрешни полети.