Биткойнът днес за пръв път превиши за кратко историческия символичен праг от 60 000 долара, съобщи специализираният портал КойнМаркетКап (CoinMarketCap), цитиран от Франс прес.

Курсът на най-известната криптовалута достигна 60 012 долара в 13.49 часа българско време, преди да спадне леко под 60 000 долара.

Биткойнът продължава рекордното си движение от месеци насам.

Въпреки това, някои политици отправят предупреждения за криптовалутата. "Биткойн си остава неефективен инструмент за финансови операции, който може да бъде използва в различни незаконни схеми и е силно подвластен на колебания". Това предупреди неотдавна министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Си Ен Би Си, в онлайн изказване на конференция на "Ню Йорк таймс". "Не мисля, че биткойнът се използва широко като механизъм за трансакции", каза Йелън в отговор на въпрос дали САЩ могат да се сдобият със собствена цифрова валута. "Опасявам се, че биткойнът често се използва в нелегални схеми. Това е много неефективен механизъм за трансакции. Освен това той е силно податлив на колебания, така че инвеститорите могат да пострадат", предупреди финансовият министър на САЩ.

Биткойнът е децентрализирана система от едноименната криптовалута, основаваща се на блокчейн технологията. Всеки потребител, който е участник в системата, може да "добива" (емитира) биткойни.

Концепцията за системата е публикувана през ноември 2008 година от нейния автор (вероятно група автори) под псевдонима Сатоши Накамото. Популярността на биткойните достигна своя връх през последните години. Емисията е естествено ограничена, защото повечето биткойни в момента са "добити".