Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП, пишат от Изпълнителното бюро на БХРА.

От БХРА припомнят, че на на 22 февруари, от национално представената организация са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, икономическият министър Лъчезар Борисов и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева с искане хотелиерският бранш да бъде подпомогнат с 30 на сто от спада в оборота си.

От БХРА изтъкват, че хотелиерският е единственият сектор, който не е получил компенсация през последната година, въпреки че работата му е била ограничена и почти спряна, тъй като дейността им не е била официално спряна със заповед на здравния министър.

Въпреки че секторът е основен за българската икономика и очевидно е изправен до стената, близо месец от държавните институции не отговарят на исканията на хотелиерите. А впоследствие отговорът идва не до адресатите - министри, а от главният директор на ГД " Европейски фондове за конкурентоспособност" и ръководител на УО на ОПИК Илияна Илиева.

Неглижирането на искането на хотелиерите продължава и в съдържанието на писмото. В него подробно са обяснени всички програми и процедури на ОПИК за подпомагане на бизнеса. Без обаче да е уточнено, че от тези процедури хотелиерският сектор може да се възползва само в редки случаи, при това единствено отделни компании. А останалите хотелиери са оставени на произвола на съдбата, допълват от БХРА.

През последните месеци от БХРА са предложили различни варианти, с които държавата може да подпомогне бизнеса. Чрез изплащане на 30 на сто от спада на оборота на хотелиерските предприятия, с компенсация от 2000 лева на хотелска стая за покриване на постоянни и текущи разходи и получаване на оборотни средства за стартиране на сезона, чрез договаряне с банковите институции изгодни кредити, гарантирани от държавата, чрез придобиване на дялове от страна на държавата в хотелските предприятия с право на обратно изкупуване и други. Нито един от тези варианти обаче не само не е бил приет, но не са били и публично обсъдени възможностите за спасяване на един от основните икономически сектори на страната, пишат още от БХРА.

Необходимо е спешно да бъде сформирана и да заработи парламентарната комисия по туризъм. Според БХРА комисията трябва да стане платформа за изслушване на сектора и за взимане на решения в помощ на бизнеса, предвид факта, че летният сезон ще започне след броени дни. Проблем е, че и все още няма яснота за протичането му - правила за PCR тестове, сертификати за ваксиниране, транзитни зелени коридори, безплатни чадъри и шезлонги, незабавно започване на издаване на визи, осигуряване на оборотни средства за бизнеса, ваксинационен коридор за заетите в туризма, стимули за туроператорите, които водят туристи по суша, ваучери за ваканции и тн.

От БХРА призовават парламентарно-представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото само след месец за това ще е късно.