Американският президент Джо Байдън подписа изпълнителен указ за затягане на политиката на правителството му "купувай американско", предаде ДПА.

"Ще използваме парите на данъкоплатците, за да възстановим Америка. Ще купуваме американски стоки и ще подкрепяме заетостта в САЩ", заяви пред журналисти Байдън, подчертавайки нуждата от силни профсъюзи.

Тези усилия ще обхванат всички правителствени поръчки и всички федерални служби, които планират да закупят чуждестранни стоки, ще трябва да поискат специално разрешение от Белия дом и след това да го направят публично достояние, каза Байдън.

Стремежът на президента е да укрепи производството в САЩ чрез федералния процес на обществени поръчки.

Подобни специални разрешения ще бъдат предоставяни само в ограничени случаи, например, когато съществува особена нужда, свързана с националната сигурност или други извънредни обстоятелства.

Правителството на Байдън ще назначи също отделен директор, отговарящ за програмата "купувай американско", в правителствената Служба за управление и бюджет.

Указът на президента също така потвърждава подкрепата на администрацията на специалния закон, който ограничава чуждестранното морско корабоплаване между пристанищата на САЩ до произведени и притежавани в САЩ кораби.

При представяне на указа Байдън подчерта, че според указа федералното правителство ще предприеме действия, за да замени с течение на времето своя автомобилен парк с американски електрически автомобили. Той също така изтъкна съществуващия натиск за попълване на федералните запаси, отбелязвайки продължаващата пандемия.

"От пандемията разбрахме, че никога повече не можем да разчитаме на чужда държава, която не споделя интереса ни да защитим хората си в извънредна ситуация", каза Байдън, цитиран от ЕнБиСи нюз (NBC news). 

Какъв е планът на Джо Байдън

В предизборната си кампания Джо Байдън се обяви за връщане на производството на територията на САЩ. Неговият план "Купувай американското" предлага да се отпуснат 400 милиарда долара за насърчаване на промишлеността и 300 милиарда долара за изследвания и разработка на нови технологии, включително електромобили и мрежи 5 Джи. Според различни оценки при осъществяването на този план ще бъдат създадени над 1 милион работни места.

По време на изборната кампания той заяви, че "ще настоява корпорациите и най-богатите американци да платят своя справедлив дял". Той смята по-специално да вдигне корпоративния данък от 21 на 28 процента, максималния данък върху дохода от 37 на 39,6 процента и да не увеличава данъците за граждани, печелещи под 400 000 долара годишно.