Десетина републикански сенатори предложиха на президента Джо Байдън алтернативен законопроект на неговия гигантски план за спасяване на икономиката с аргумента, че техният план би могъл да доведе до консенсус между двете партии, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Присъединих се към група от 10 републикански сенатори, обърнали се писмено до президента Байдън днес, за да предложат алтернативен законопроект за спешната помощ, способен да спечели двупартийна подкрепа", съобщи в туит Сюзън Колинс, сенатор от Мейн.

Тя уточни, че е поискала среща с президента демократ, за да обсъдят това в детайли.

"Получихме писмото и със сигурност ще го разгледаме в хода на деня", каза по Си Ен Ен Брайън Дийс, икономически съветник на Белия дом. По думите му президентът е "отворен за идеи", но приоритет е планът да бъде приет възможно най-скоро предвид спешността на ситуацията.

Съветникът подчерта, че разпоредбите в президентския план са специално насочени към преодоляване на настоящата икономическа криза.

"Току-що преживяхме най-лошата икономическа година" от края на Втората световна война, добави той, изтъквайки със съжаление, че 30 милиона американци нямат достатъчно храна.

В началото на януари Джо Байдън представи спасителна програма за 1,9 трилиона долара с цел да извади САЩ от икономическия застой, припомня АФП.

Чекове за семействата, средства за отваряне на училищата, пари за ускоряване на тестовете и ваксините, ликвидност за малкия бизнес и дори още хранителна помощ са сред мерките, които трябва да отговорят на извънредната ситуация и да предотвратят затъването на страната в кризата.

Републиканците обаче са на мнение, че тази сума е твърде висока и се аргументират с нарастването на държавния дълг.

Освен това те искат отделно гласуване за удвояване на размера на минималната федерална заплата, която в момента е 7,25 долара на час, което е включено в плана на Джо Байдън.

В писмото си сенаторите отбелязват, че техният проект отразява много от заявените приоритети на Байдън в борбата с пандемията и последиците от нея. Инициативата на републиканците включва еднократни плащания за граждани, по-широк обхват на изплащането на обезщетения за безработица, помощ за малкия бизнес, подкрепа за доставчиците на медицински услуги, както и икономическа помощ за най-нуждаещите се американци, посочва ТАСС, като цитира документа. Предложението предвижда 160 милиарда долара за ваксини, тестване, лечение и лични предпазни средства. Призовава се за по-целенасочени облекчаващи мерки в сравнение с намерението на Байдън да раздаде стимулиращи чекове за 1400 долара на повечето американци, допълва Асошиейтед прес.

Сенатор Бил Касиди от Луизиана, един от подписалите документа, посочи, че техният пакет ще струва само малка част - около 600 милиарда долара - от плана на Байдън.

Очаква се сенаторите да представят подробности от своя проект утре.