Американският президент Джо Байдън се срещна с група от сенатори републиканци, за да обсъди предложения от него помощен пакет за справяне с последиците от коронакризата, предаде Асошиейтед прес. В същото време демократите внесоха в Конгреса бюджетна резолюция, с които си осигуряват приемането на помощите и без съгласието на републиканците.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис изслушаха предложението на сенаторите републиканци, за да може инициативата на президента да бъде подкрепена и от републиканците в Конгреса.

Какво е предложението на републиканците

По време на срещата сенаторите републиканци Мит Ромни (Юта), Сюзън Колинс (Мейн) и Лиза Мурковски (Аляска) предложиха икономическата помощ да бъде намалена от 1,9 трилиона долара, каквото е предложението на Байдън, на 618 милиарда долара.

Сенаторите републиканци предложиха отпускането на 160 милиарда долара помощи, които да бъдат използвани в кампанията по доставяне на ваксини срещу Ковид. Това предложение е сходно с това на Байдън, но по останалите точки от плана за преодоляване на коронакризата има различия.

Републиканците предлагат директните помощи да са по 1000 долара, а не по 1400, както предложи Байдън. Освен това, съгласно предложението на републиканците, директни помощи следва да получат по-малък брой домакинства.

Републиканците предлагат също така отпускането на значително по-малко средства за повторното отваряне на училищата, в сравнение с предложените от Байдън.

Републиканците не предвиждат в предложението си средства за щатите, каквото предложение се съдържа в плана на Байдън. Американският президент предложи на щатите да бъдат отпуснати 350 милиарда долара в помощ на полицията, пожарните служби и други работници.

Има ли шанс за съгласие или демократите ще се наложат

Въпреки липсата на обща визия за помощния пакет разговорът на групата сенатори републиканци, повечето от които са центристи, с Байдън е сигнал, че сред конгресмените републиканци има желаещи да си сътрудничат с правителството на новия президент, а не само да бъдат опозиция в Конгреса, отбелязва Асошиейтед прес.

В същото време високопоставени демократи внесоха в двете камари на американския Конгрес бюджетна резолюция за помощния пакет, предложен от Байдън, предаде Ройтерс.

С този си ход демократите сигнализират, че разполагат с възможности за приемане на пакета и без подкрепата на конгресмените републиканци.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър от Демократическата партия обяви за предприетата мярка и заяви, че тя ще позволи и двете камари на Конгреса да одобрят в кратък срок помощния пакет.

На фона на нежеланието на конгресмените републиканци като цяло да подкрепят пакета, предложен от президента демократ Джо Байдън, бюджетната мярка, внесена от демократите, ще им позволи да заобикалят необходимостта от събиране на 60 гласа в Сената в подкрепа на пакета и да го приемат с обикновено мнозинство (броят на сенаторите е 100 - б.р.).

Това е първият път, в който конгресмените демократи използват този ход, за да прокарат законодателните си инициативи, след като спечелиха крехко мнозинство в Сената, отбелязва Ройтерс.