Централната банка на Великобритания предупреди днес, че пандемията ще тласне икономиката на Обединеното кралство към най-дълбоката в историята рецесия. Националната икономика може да се свие с близо 30% до края на първата половина на текущата година спрямо същия период на 2019 г. заради пандемията от коронавирус, предадоха световните агенции.

В прогноза, публикувана днес, Банк ъв Ингланд (Bank of England) очаква свиване на британската икономика с около 25 процента през второто тримесечие на годината и начало на възстановяването с вдигане на ограничителните мерки. През първото тримесечие бе отчетен спад от 3%.

Такъв сценарий показва, че икономиката на Обединеното кралство потъва в първата си рецесия от повече от десетилетие.

Като цяло икономиката на Великобритания може да се свие с 14 процента през 2020 г., но това ще зависи от продължителността на ограниченията срещу коронавируса, посочва Банк ъв Ингланд. Тази оценка се основава на предположение, че правителствената схема за заетостта и насоките за спазване на социална дистанция ще бъдат постепенно отменени между юни и края на годината.

Създадени от Банката сценарии за илюстриране на икономическото въздействие показват, че заради пандемията "драстично намаляват работните места и доходите във Великобритания".

Комитетът по парична политика на банката реши да остави без промяна водещата си лихва на рекордния минимум от 0,1 процента и да не разширява програмата си за изкупуване на облигации. Двама от деветимата членове на комитета искаха схемата да бъде увеличена с още 100 млрд. бр. лири (124 млрд. долара).

Британският брутен вътрешен продукт се очаква да отчете много рязък спад през първата половина на годината, а безработицата вероятно ще се увеличи значително.

Показателите за търсенето като цяло са се стабилизирали на много ниски равнища през последните седмици след безпрецедентния спад в края на март и началото на април, отбелязва институцията. Данни за плащанията пък сочат намаляване на потреблението на домакинствата с около 30 процента.

Потребителското доверие се е понижило забележимо, а жилищният пазар на практика е парализиран. Продажбите на компаниите се очаква да бъдат с около 45 процента по-ниски от обичайното през второто тримесечие, а бизнес инвестициите - по-малки с 50 процента.