Днес влиза в сила схемата за кредити, гарантирани от държавата, която трябва да помогне на малкия бизнес във Великобритания да оцелее в карантината заради коронавируса. Програмата осигурява спешна ликвидност на фризьорските салони, кафенетата, цветарските магазини, информира Ройтерс.

Министърът на финансите Риши Сунак, който първоначално бе против 100-процентова държавна подкрепа за търговските заеми, обяви новия механизъм на 27 април заради натиска да бъде направено повече за най-малките компаниите, след като предишната схема се забави.

Новите "възстановителни заеми" дават възможност на малки фирми, включително на еднолични търговци, да взимат кредити между 2000 и 50 000 британски лири (2500-62 5000 долара) при фиксирана лихва от 2,5 на сто. Няма да се налага банките, които отпускат заемите, да правят кредитни проверки или оценки на дългосрочната жизнеспособност на кандидатите.

"Малкият бизнес ще играе ключова роля, създавайки работни места и осигурявайки икономически растеж, докато се възстановяваме от коронавирусната пандемия", отбеляза Сунак в изявление по повод първия ден от функционирането на схемата.

По думите му схемата ще гарантира, че те ще получат финансирането, от което се нуждаят, помагайки им да се съвземат и да защитят заетостта.

Голяма част от британския бизнес е блокиран за обществеността от 23 март, когато властите наложиха мерки за социално дистанциране, за да забавят разпространението на вируса. Правителствени специалисти очакват икономиката на страната да се свие с 35 процента през второто тримесечие, припомня Ройтерс.