Камарата на общините в Канада прие вчера програма за субсидиране на заплати, която да подпомогне фирмите и техните служители да преминат през кризата, предизвикана от коронавируса, предаде Франс прес. Парламентът, който преустанови работа, проведе извънредно пленарно заседание този уикенд, за да приеме програмата, възлизаща на 73 милиарда долара. Те ще бъдат използвани в помощ на фирмите за изплащане на 75 процента от заплатите на техните служители, за да се избегнат масови съкращения.

Субсидиите ще бъдат давани в продължение на три месеца на компании, чиито приходи са спаднали с 15 на сто през март или ще спаднат с 30 на сто през април и май, уточни министърът на финансите Бил Морно.

Канадската икономика загуби 1 милион работни места миналия месец. Премиерът Джъстин Трюдо участва в заседанието. Той бе в продължение на месец в изолация в жилището си, след като съпругата му се зарази с вируса.

Освен лидерите на основните партии, само 30-ина от общо 338 депутати взеха участие, за да бъдат спазени разпорежданията за социална дистанция. Заразените с коронавирус в Канада са 23 197, а смъртните случаи са 678.

Великобритания също предприема нова вълна от мерки. Правителството обеща да даде 200 милиона лири на Световната здравна организация, Червения кръст и други организации, за да помогне за забавянето на разпространението на коронавируса в уязвими страни и да помогне за предотвратяването на втора вълна инфекции, предаде Ройтерс.

"Докато нашите брилянтни лекари и сестри се борят срещу коронавируса у дома, ние предоставяме британски опит и финансиране по света, за да не позволим втора смъртоносна вълна да достигне Обединеното кралство", каза в комюнике министърката на международното развитие Ан-Мари Тревелян. "Коронавирусът не признава граници, така че ще можем да опазим британското общество само ако подкрепим здравните системи на уязвими развиващи се страни", добави тя.

В стщото време Пентагонът съобщи, че ще се позове на Закона за производство за целите на отбраната, за да увеличи доставките на маски тип N95, необходими за предпазване на професионалистите в здравеопазването от новия коронавирус, предаде Ройтерс. Американската армия ще похарчи 133 милиона долара, за да увеличи местното производство на маски с над 39 милиона броя през следващите 90 дни, каза в комюнике подполковник Майк Андрюс.

За пръв път Пентагонът използва този закон от времето на Корейската война за нуждите на борбата срещу коронавируса. Законът дава право на президента да увеличи индустриалното производство на ключови материали и продукти за целите на националната сигурност.