Британският финансов министър Риши Сунак се готви да предложи 100 процента гаранции за заемите на най-малките компании в страната след продължителен натиск от консерваторите и централната банка, съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

Сунак обмисля дали да предложи пълна държавна подкрепа за заеми до 25 000 британски лири (30 800 долара) за около 1 милион малки компании с малък персонал, за да могат да преживят кризата с коронавируса.

Говорител на финансовото министерство отказа коментар.

Във вторник Сунак каза, че все още не е убеден, че правителството трябва да предложи 100 процента гаранции на банките, които кредитират малките компании, ударени от коронавируса.

"Файненшъл таймс" пише, че новата програма за кредитиране може да бъде пусната наред със спешната британска схема на стойност 330 милиарда британски лири, по която ще се предлагат заеми до 5 милиона британски лири с държавни гаранции от 80 процента на малките и средни предприятия.

Пред Би Би Си днес британският здравен министър Мат Ханкок каза, че страната ще запази ограничителните мерки засега въпреки натиска върху икономиката.

Няма да позволя да бъдат правени промени, които не са безопасни. Трябва да се пази обществеността. Разбирам икономическия натиск, заяви той.