България и още 11 държави от ЕС не са съгласни с ценовия таван за газа

Групата разполага с достатъчно гласове, за да го блокира, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени, твърди дипломат, пожелал анонимност

Обратно в новината

Коментари - България и още 11 държави от ЕС не са съгласни с ценовия таван за газа | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сите ост-еуропеа лендърн са против. Ми то беднотия до шия!

Аз не знам по време на втората световна война СССР да е продавал газ или нефт.Сега ни обясняват,че така си финансира войната в Украйна.???С тия пари какво купува????От коя държава купува???Нали има санкции???Тия държави къде търгуват с Русия няма ли да ги накажат????За мен всичко е нарочно с една цел изкуствена огромна инфлация която да "изпере"напечатаните долари.

Какво, бг и другите прислужници не били съгласни? Сериозно? Алоу, когато чорбаджията казва "скачай", единствения отговор е "колко високо?"

Заглавието някак си ми напомни израза за "Барабар Петко с мъжете "...

България сега не получава газ от Русия, скоро ще трябва да плати за не полученото. При таван под 200 лева пак няма да получава газ от Русия, така че може да настоява и за 20 лева.

Когато Норвегия нападне някоя съседна държава и се държи като терорист и за нейния газ ще има таван!

А колко лесно щеше да бъде, ако бяхме приели условията на Русия за плащане? Сега щяхме да продължаваме да плащаме по 30-40$, тъй като си имахме действащ договор. Но великите Хемериканци и еврогейсци казаха НЕ. Вие ще изпълнявате нашите заповеди, пуделчета ниедни. И те така....

Преклонена главица сабя не я сече? К`во викаш, направо рушняците да идват, да ни завладяват и да ни товарят в конските вагони за Сибир? Цъ! Предпочитам да се разхождам по Шанз Елизе и да си пия кафето в Париж... Ти и сега можеш да отидеш в Сибир.

че не е едно и също, за един и същ продукт да плащам няколко пъти по-висока цена за нечий кеф. Викам, че хората си искат евтиният и спокоен живот, които им доставяха руските ресурси. Викам, че хората осъзнават какво се случва, и дори правят опити за преврати, които почти успяха. Справка: Германия. Викам, също, че си тъп кат' гъдулка, колкото и да уважавам този инструмент.

Ех, парижкото бистро...

аз предпочитам да се разхождам по езерото Байкал от колкото да пия кафе в Парижките райони 10 или 11

Там ли ти разпраха четирибуквието?

Гладът май ще се окаже по силен от евроатлантизма и джендъризма.

най лесно ще победим Русия ако САЩ и Норвегия свалят цените на газа на борсата на нива от преди войната. ние сме партньори и могат да ни продават на старите цени. тогава също реализираха големи печалби......опаааа. обърках се. те САЩ отстъпки не правят. за САЩ няма партньори. всичко е бизнес. само за глупаците в ЕС има правила. за САЩ всичко е бизнес.

Човекът каза, искам дългосрочни договори за да е защитен двустранния интерес, нашите всезнайковци не и не искат да го цакат на борсата. Много им се видяха 400 долара, сега да плащат 2000 евро за 1000 кубика. Мамицата ви продажна чиновническа!

Трябва да има таван само за руския газ - до 15-20 евро.

Либерал !!!!!!!!!!!!!!!!

Ясно , ЛИБЕРАЛ !!!!!!!!!

за такава цена си го вади от гъза. Може и да продаваш даже.

Чиновниците в ЕС, освен корумпирани, са и побъркани. Какво стана с неолиберализма и "свободните" пазари?

Плюха по системата с цените на такситата в България ама виж целия ЕС прие нашия модел на работа с минимални и максимални цени за дадена услуга или продукт. Това си е чиста пазарна икономика.

Забавна работа. 12 страни от ЕС искали ограничаване на печалбите на американският господар. Я да видим сега какво ще каже Урсула

България не се е навела!!! Чудо си е наистина! Стопаните гледат учудено пред тях има лице, а не задник!

Може и да се опънат и извадят полза. България? Не ме разсмивайте, с тези проститу ... в управлението ни и 75% слуги на Америка?

Виж ти - България не била съгласна! Цяло чудо.

А е сега се скарахме с лайнера... А такива готини отношение имахме с него.... Извинете нея.

ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз ни обещават тържествено, ЧЕ няма ни таковат, а ще НИ вкарат само главичката, че той рамене няма, така НИ казва Уруспията Урсула фон дер Лайен, а тя ги „РАЗБИРА“ тия работи ?!!!!

Шило

Дир, обяснете на читателите си, че се касае за различни мерни единици, като едната е производна на другата. Та, накратко- обем от 1000 куб.метра, , най-грубо казано, може да достави 10,5 мВтч. Дори да се приеме българското предложение за 200 лева на 1 мВтч., то за 1000 куб. метра трябва да се платят само за газа 2000 лева. От там насетне- посредници, такси, акцизи и накрая си е.ало мамата. Та, квото и да правят, х.я е за потребителя.

Много точно е обяснението. Троловете който драскат, тук скоро ще го усетят по сметката си.

Какъв изказ! Какъв интелект! Какъв език! Каква филология!

От ЛИБЕРАЛ и изказ !!!!!!!!!!!!!!

Комунистически глупости! Има пазар и той трябва да определя цените! Всичко друго е кумунистическа шашка! Не искаме руски суровини и логично ще плащаме на други цени, какво сложно има.

То други суровини на пазара няма. Или си скрил, нещо под дивана?

цената на мегават газ в момента на пазара ни е към 160 лв на мегават (с ДДС без допълнителни такси, разпределение и тн.), септември беше достигнала връх от към 350 лв на мегават. таван на цените от 200 лв не звучи не нелогичен за нас, дори не съм сигурен дали не е прекалено нисък. 12 държави искат да е и по-нисък ... цените варират нагоре надолу постоянно. за жалост неикономистите виждат в таван на цените просто инструмент с който да намалят цената на даден продукт. това което не виждат е, че всъщност тавана на цените ограничава желанието на търговци да продават. Трудно може да се предвиди какво би означавало това за такъв голям пазар като ЕС. разберете го по следния начин, примерно аз съм доставчик на домати, на пазара има 5 лавки които продават домати, едната от тях е написала с голяма табела "доматите никога няма да минат над 5 лв/кг". няма лошо така са решили така са направили. докато пазарната цена на борсите е под 5 лв. (-разходите и печалбата на лавката) това е без значение, но в момента в който средната пазарна цена дистрибуторите е 6 лв./кг, това какво означава? Трябва да доставя домати, тази лавка с табелата я подминавам транзит, отивам на следващите 4 лавки които нямат проблем да купят от мен на 6 лв и да продават на примерно 7-8 лв. Като заредя тези 4те лавки с домати, ако ми останат излишни домати които никой не иска, еми ко да правя няма да ги хвърлям, ще се върна на тази първата лавка с табелата и ще преговаряме, каква да е цената. Ще кажете ми то освен мен нали има и други дистрибутори на домати. Те да не са тъпи? Що да продават стока на занижена цена? И те действат на същата логика като мен. другото за което рядко мислят хората е, че обикновено когато се поставят подобни ограничения това е сигнал за всички търговци да качат цената на максималната допустима. Всеки търговец си казва максималната цена е най-добрата за мен, ако тръгна да я свалям и другите ще свалят, ще воюваме на тема цена и защо ... Държим си максималната цена, а като има някой клиент на хоризонта ще му предложа някой отстъпка, някой бонусче, някой екстра ... но фактическата цена е в интерес на всички търговци да остане максималната. в икономиката клиента и доставчика са в една неразривна безкрайна връзка един с друг. няма как да разглеждаме интересите само на единия и да си мислим, че сме ударили кьоравото, като си измислихме суперготини правила за нас. при изработването на подобни правила винаги трябва да се мисли едновременно като потребител и като търговец на тази стока, така че всички страни да са максимално доволни от ситуацията. ако едната страна не е доволна от ситуацията тя просто няма да участва в сделката. ако на търговеца не му харесват условията ще спре да търгува тази стока и ще мине на друга или ще иде да продава другаде, ако клиента не го устройват условията - спира да купува. Баланса между тези двете е най-важното при подобни икономически решения.

Какъв е тоя "таван" на свободния уж пазар ? Защо не сложим таван на златото, диамантите, имотите и т.н. Европа няма газ една запалка да си запали. Какво пречи на износители на газ да й покажат среден пръст и да си продават на каквито цени искат ?

Булгаристан не иска газ Булгаристан иска USA влас Булгаристан не иска свобода Булгаристан иска във окопа Всеки път, когато Бай Хлопни Дъска каже "хоп" Кочината Булгаристан ще си плаща като поп !!!

Шило

Таван на цената на борсова стока?

Естествено, че не сме съгласни, нали трябва да пълним гърлата не само на газпром, но и на великия архитект на големия шлем при газа и всичките му посредници?

Обещават НИ тържествено, ЧЕ няма ни таковат, а ще ви вкарат само главичката, че той рамене няма, МИ КАЗА МАМА ?!!!!Г

По логиката на новия интернационал,като влеза в магазина трябва да купувам стоката на цената която аз определя или най-добре да я вземам без да плащам.

България не иска газ България иска савецка влас България не иска свобода България иска във окопа Всеки път, когато Путин каже "хоп" България ще си плаща като поп

От отговора ти прозира кщолко си комплексирани и най- вече негрпамотен. Сигурно Путин и съветската власт са ти пречили да учиш.

Дрогаре, припомянм че ако не клекнем на руснаците за газа, ще умрем от студ. Нищо че повечето българи се топлят на дърва ;) Също и да напомня, че най-голям консуматор на газ в страната е държавното дружество Топлофикация. Пре последните 3 десетилетия именно Топлофикация се доказа като най-дълбоката бездънна яма в държавата. Служителите са хиляди, абонатите намалят ежегодно, задълженията вече са милиарди. На колкото и да предлагат газа - евтино е. От сиромаха Ганя има още какво да се дере…

Излагаме.Руснаците или ще ни продават газ на цени,които ги устройват или няма да продават.

Нищо общо няма статията с цената, на която Русия продава газ!

Или ние ще го купуваме на цени, на които ни устройват или няма да купуваме.

Никой не ни пречи да се топлим с дърва.

Браво за приноса на ДИР да въвлече повече "ЗАПАЛЯНКОВЦИ" да коментират с "ПЯНА" на уста кой е по голям ЛИБЕРАЛ от останалите !!!!!!!!!!

Глупаците се наредили да слагат таван на цените на стока която НЯМАТ. И как ще стане вашата работа? Първо си произведете газ, тогава определяйте цената му. Даже може да го подарявате , ако искате.

Идеята на този таван е да се принудят и малкото останали държави да не купуват от руснаците, тук не става въпрос за имане нямане ....

Не купувай. Никой не те кара насила. Само че , няма да имаш икономика тогава. Енергоносителите определят около 40-50% от цената на произведената стока.

Сега , за какво критикуваш бюрократските зелки? Толкова си могат , ще се осъзнаят , когато е късно.

ИМЕНЦЕТО МУ КАЖЕТЕ- КОЙ НЕ ИСКА ТАВАН???

ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО СМЕ РЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА! КРАЙНО ВРЕМЕ Е РУБЛЕН РАДЕВ ДА ГО ИЗВИКАТ И НЕГО НА КИЛИМЧЕТО ВЪВ ВАШИНГТОН, КАТО ЯНЕВ. ЩЕ СЕ ВЪРНЕ КАТО НЕГО ПРЕЖИВЯЛ КАТАРЗИС САМО ЗА 3 ДЕНА...

Това кой го решава - измисленият министър на Радев или парламента??

Долу простите парапети

Нема абсолютно никакво значение какво мисли Европа,па камоли бг. На васалите не е отредено мислене, само йес сър и смирено полагане на главица пред задокеанските господари.

Ние сме комунистическа държава, съветска, най-верен сателит.

хахаха, на булгаристана цената на газа му била висока??? смях, смях. ще стане в пъти по висока

фостата троле