Премиерите на Хърватия, Австрия, Словения и Бавария са изпратили писмо до Европейската комисия за намерението си да изградят със средства от ЕС газопровод от хърватския терминал за втечнен природен газ (LNG) до Бавария, който да може да транспортира и водород, предаде хърватската агенция ХИНА, цитирана от БТА.

"Австрия и Хърватия са важни партньори в енергетиката", каза австрийският канцлер Карл Нехамер на съвместна пресконференция след среща с хърватския премиер Андрей Пленкович, който е на официално посещение във Виена.

Хърватският терминал за втечнен газ на остров Кърк в северната част на Адриатика е "много важен въпрос за Австрия" и двете страни си сътрудничат за постигане на независимост от руския газ, каза той.

Складовите мощности на Австрия са пълни на 97%, за което Австрия "дори не можеше да мечтае миналата година", като бяха открити и други възможности за доставки, каза Нехамер.

Австрия е страна без излаз на море, така че инфраструктурата за доставка на газ е много важна за нея. Нехамер изтъкна хърватския терминал за втечнен газ и "добрата инициатива" за свързването му чрез тръбопровод със Словения, Австрия и Бавария. Той посети терминала в края на миналата година.

Хърватия, Австрия, Словения и Бавария изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия с план за инвестиции в тръбопровода, който ще бъде изграден с европейски средства, каза Пленкович.

Хърватия увеличава капацитета на своя терминал за втечнен газ от 2,9 на 6,1 милиарда кубически метра, което е "два пъти повече", отколкото Хърватия се нуждае, добави той.

"По този начин даваме възможност на Хърватия да помогне на нашите съседи в доставките на газ", каза той, добавяйки, че тръбопроводът ще бъде изграден така, че да може да транспортира и водород, допринасяйки за енергийния преход на континента.

В началото на тази година Хърватия, Словения и Италия изпълниха изискванията за отпускане на безвъзмездни средства за проекта "Водородна долина в Северния Адриатик", който предвижда производство на водород в близост до терминала Кърк.

Пленкович и Нехамер похвалиха хърватско-австрийските отношения, особено в икономиката, като Пленкович каза, че миналогодишния стокооборот възлиза на 3,4 милиарда евро и че Хърватия си сътрудничи с 800 австрийски фирми.

Австрийските и хърватските компании са много доволни от взаимните инвестиции и постигнатото доверие в търговията, каза Нехамер.

Пленкович и Нехамер също заявиха подкрепа за Украйна, разширяването на ЕС към Западните Балкани и Израел в борбата срещу Хамас.

"Ние отново подчертахме правото на Израел на сигурност и самоотбрана, но също и на зачитане на международното и хуманитарното право, избягване на цивилни жертви и регионални ескалации", каза Пленкович, добавяйки, че по-нататъшната дестабилизация в Близкия изток ще има преки последици за Европа.