Зърното се купува на борсата, а не с обществени поръчки да се чака половин година. Ако КЗК не се сезира за цените на бензина и олиото, то дали това е правилният състав. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по БНР.

"Танева (бившият министър на земеделието, която бе участник преди него - б.р.) е притеснена, че нейни приятели няма да могат да натрупат печалби. Прави се покупката от "Сортови семена" през борсата. В България има два пъти повече зърно отколкото ни трябва за хляб, брашно и фуражи. Има много голям натиск това зърно да бъде изнесено. Ще продължи възможно най-дългата процедура на проверка по границите и това ще продължи, докато не осигурим зърното. Можехме да поскъпим по-грубо, да забраним износа, както направиха други държави. Ако видим, че не може да се осигури продоволствието, можем да пристъпим и към това", заяви вицепремиерът.

"Ние виждаме неоправдани увеличения на олиото и това е синхронизирано с медийно отразяване, както беше с бензина и младежкото ГЕРБ. Така и с олиото, пускаха се снимки от селски магазини, че е станало 6 лева, а то в големите е 3 лева. Очаква се това да е и с брашното. За олиото не мога да кажа кой ги организира, но в селски магазини показаха снимки на високи цени на олиото. Сезирахме КЗК за бензина, подготвяме за олиото", завърши министърът на финансите.