Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна с производители на олио в Министерството на икономиката и индустрията в събота. "Има олио да залеем цялата страна. Няма нужда от презапасяване", написа тя след нея в официалния се фейсбук профил.

А ето и цялата публикация на Нинова:

"Срещнах се с производители на олио в Министерството на икономиката и индустрията. Общото мнение е, че има достатъчно количество произведено олио. Има наличности на слънчогледово семе. Преработвателите работят нормално. Няма дефицит на пазара. Има олио да залеем цялата страна. Няма нужда от презапасяване. Създава се изкуствена паника. Повишеното изкупуване води до увеличение на цената.

Обръщам се към всички: Не се поддавайте на лъжливи внушения. С тази паника вредите сами на себе си. Така ви подлъгаха за една нощ с бензина и на другия ден цената падна. Сега така ви манипулират с олиото. Утре с нещо друго. Слънчогледовото семе е гарантирано, производството на олио също, предприемаме мерки спрямо спекуланти. Мислете разумно и не се поддавайте на манипулации".

Днес промоция от 2,99 лв. за бутилка олио доведе до огромни опашки в много магазини в страната. На места се стигна до бой и дори до намеса на полицията. В Бургас 74-годишен мъж почина, докато чака да дойде неговият ред. Предполага се, че човекът е получил инфаркт.

Хиляди хора се трупаха на опашки пред обектите на голяма хранителна верига, след като тя обяви промоция от 3.19 за бутилка.

През последните дни олиото достигна до цени от близо 7 лв за литър, а това накара хораат да изкупят всички налични количества по магазините, а респективно олиото се превърна в една от най-дефицитните стоки на пазара.

Заради промоцията се оформиха и опашки от автомобили за паркингите пред големите магазини. На места струпването и блъскането между хората накара охраната в магазините да се намеси.

Има и клиенти, на които им е станало лошо, а за помощ е извикана линейка.

В коментар на ситуацията транспортният министър написа във Фейсбук, че трябва да се борим за държавата си, а не да се бием за олио.