Има огромни количества олио в България. Имаме слънчогледово семе за производството на олио за 4,5 години напред. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг пред медиите във Варна.

В резултат на събитията в последните дни се създаде паника и хората отидоха да се презапасяват с олио. Нинова призова да не се прави това, защото повишеното търсене води до по-висока цена. Тя увери, че олиото няма да свърши у нас.

Вторият открит въпрос е спекулата и мерките, които държавата може да предприеме.

Вицепремиерът обясни, че производствената цена на олиото е около 2 лева, по данни на производители, но в някои магазина обаче стига до 5-6 лева.

Освен паниката, има и друг причина. В сряда Комисията за защита на потребителите е направи проверки в 200 магазина, която е установила, че в България има около 100 различни артикула на олио.

"В един магазин олиото е доставено за 2,97 лева (произведено за 2 лева), а се продава на рафтовете за 5,99 лв. Разликата е 3 лева и две стотинки. Тоест 100% над доставната цена, а не на производител, 100% и малко отгоре слага търговецът", даде пример тя. И продължи: "Доставна цена с ДДС - 3,21 лв. Продава се за 6,49 - отново над 3 лева надценка", даде друг пример тя.

"Резултатът показва - има суровина, има много произведено олио. Къде е разликата? Търговецът товари цената. И с паниката и свръхтърсенето се дадоха поводи за още спекулации", каза Нинова.

Икономическият министър посочи, че всичко това отива в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като имат конкретни данни от оторизиран орган в лицето на Комисията за защита на потребителя.

Тя се обърна към спекулиращите и обяви, че цялата държавната мощ ще бъде изправена срещу тях. Първо ще се изчака становището и на КЗК какви са санкциите. В Комисията за защита на потребителите може да се налагат глоби.

"Установява се и невярна информация. На брошурите за магазините се пише една цена, а на рафтовете други. Това също ще бъде санкционирано с глоба", коментира министърът.

"Има информация, че има задържане на олиото и по складовете, за да може да скочат още цените и да се натрупат свръхпечалби за няколко дни", заяви Нинова.

Торовете за тазгодишната реколта са осигурени

Няма да има проблеми с доставките на торове за земеделските производители, съобщи още вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията. Нинова уточни, че е разговаряла с ръководството на завода "Агрополихим", който се намира в Девня, и е получила уверение, че предприятието работи на пълни обороти и може да задоволи вътрешния пазар, дори има остатък за износ. Прекъснати или затруднени доставки на торове няма да има, така че земеделците не бива да се притесняват за новата реколта, каза още министърът.

Създават индустриална зона край Варна

От Варна екипът на министерството започва обиколка на страната и срещи с ръководствата на заводи и индустриални предприятия. Целта на разговорите ще бъде да се идентифицират проблемите на фирмите, продиктувани от пандемията и войната в Украйна, и да се търсят варианти за решения. Държавата застава зад българските предприятия с всички средства, с които е възможно, за да се стабилизира икономиката и да не се освобождават работници, каза Корнелия Нинова.

Министърът съобщи още, че започва активна работа по създаването на индустриална зона край Варна. Градът има капацитет, прекрасно географско положение и е недопустимо да е без такава зона, посочи Нинова. Тя уточни, че идеята е индустриалният парк да бъде изграден на територията на девненските предприятия. Вече са водени разговори с ръководствата на "Солвей Соди" и Девня цимент", които гледат положително на такава възможност, уточни Нинова.

Според нея сега предстои да бъдат създадени работни групи, които ще се заемат с регистрацията на зоната. Министърът допълни, че това не означава, че се отхвърля проектът за създаване на индустриален парк край Аксаково. Този вариант също може да бъде реализиран, но идеята се е забавила много през годините, затова се ориентираме към терена с големите компании, които вече работят и произвеждат голяма част от БВП, обобщи Нинова.