Източването на Националния осигурителен институт става не с тридневни болнични листове, към които се предвижда той вече да няма ангажимент, а с дългосрочните, показват данните за 2009 г.
За 2009 г. са изплатени 4 541 249 обезщетения за 3 463 719 лица, което е с 10% повече спрямо 2008 г. Общата сума е 773 620 646 лв., или 45.9% повече спрямо 2008 г.
Най-много са се вдигнали разходите за обезщетения за общо заболяване, гледане на болен в семейството и нетрудови злополуки - 26% повече спрямо 2009. В анализа се казва, че това е и поради по-голямата продължителност на изплащаните обезщетения.
Броят на отделните болнични листове дори е с около 36 000 по-малко спрямо 2008 г., твърдят от НОИ. За синдикатите това означава, че работодатели на закъсали предприятия принуждават работници да търсят начини да излизат по-дълго време в болнични, за да получават обезщетение от осигурителния институт, вместо да им плащат заплати.
За ден болничен се плащат 80% от надника, изчислен върху средния осигурителен доход за 6 месеца назад. И в бъдеще работниците ще предпочитат да вземат дълги болнични, дори ден и половина да стоят без доход, вместо да живеят изобщо без доходи. Експерти на НОИ твърдят, че не може да се прави заключение, че в закъсалите фирми пращат масово работниците си на издръжка на института. Те наблюдават по-големите предприятия и нямало данни за драстично увеличение на болничните листове в тях.
Шестдесетата антикризисна мярка, която правителството еднолично смята да въведе, е включване на осигурителния институт от четвъртия ден нататък при изплащането на болничните. Според предложената схема болният ще остане близо ден и половина без обезщетение, тъй като работодателят ще поема само първия ден и 60% от втория.
По разчети на НОИ това ще спести на бюджета 91 млн. лв.
А финансовият министър Симеон Дянков оправда мярката с идеята да се ограничат злоупотребите с боледуването. "Не може по презумпция да се вменява вина на всички болни. Ако има злоупотреби, те трябва да се докажат с проверки на лекари, на работодатели, на ползващи обезщетението", обясни Теодора Захариева, която осъди държавата заради бавене на лечението на онкоболните.
"Идеята противоречи на всякаква логика и на здравия разум. Защо тогава плащаме осигуровки?", заяви д-р Стойчо Кацаров, експерт към Центъра за защита правата в здравеопазването и бивш зам.-министър. Според него това е като автокаско. "Все едно, като съм се застраховал и като си ударя колата, да не ми платят", аргументира се д-р Кацаров. Той обаче признава, че ако мярката влезе с промяна в Кодекса за социално осигуряване, пациентите няма да могат да направят нищо, защото ще трябва да се сезира Конституционният съд.
Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков обяви, че юристите на синдиката ще разглеждат под лупа казуса има ли нарушение на закона, след като въпреки осигуряването за определен риск човек, пострадал от него, остава без доход. "Тази точка беше извадена в последния момент, но от правителството обещаха все пак да се дебатира в Националния съвет за тристранно сътрудничество", заяви Ненков.
Бившият социален министър и един от най-добрите ни експерти в социалното осигуряване Иван Нейков обаче смята, че няма законови проблеми за въвеждане на мярката. "Осигуряването е за покриване на даден риск. Как обаче този риск да се обезпечава, какво да покрива осигуровката, се определя в закона. Досега работодателите пак плащаха изцяло първия ден, макар че те също участват като осигурители", обясни Нейков.
Твърдението, че се злоупотребява с болнични, се основава на данните за изплатени 17 млн. лв. повече като обезщетения за първите два месеца на годината. Но само преди месец главният актюер на института Антоанета Ганчева заяви пред "Сега", че всички изплатени обезщетения са в рамките на прогнозите. Наистина има увеличение на броя лица, които са ги ползвали, но има и повишение на средния осигурителен доход, заради което е по-високо и средното обезщетение. За януари 2009 г. то е било 214 лв., докато за същия месец на 2010 е 234 лв.
Според други разчети, представени от НОИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да се покрият планираните разходи за обезщетения от фонд "Общо заболяване и майчинство", осигурителната вноска трябва да е 4.39%, а сега тя е 3.5.
Заглавието е променено